Hladan tuš za Merkel u Kini

Rast inflacije i nezaposlenosti, pad povjerenja, problemi su s kojima je eurozona suočena danas. Njeni lideri naizgled čine sve kako bi se izborili s prisutnom krizom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podršku traži u Kini, a predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso u Beču.

Nakon turneje po Evropi i posjete Italiji u srijedu, u kojoj je pozdravila do sada učinjene reforme, prva dama Njemačke stigla je u Kinu, gdje ju je dočekao premijer Wen Jiabao. Topla dobrodošlica, ali i hladan tuš.

“U posljednje vrijeme dužnička kriza u eurozoni se pogoršava, što povećava ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice. Iskreno, i ja sam zabrinut”, kazao je Wen Jiabao.

‘Napravljene promjene’

Njemačka kancelarka nije pokušavala osporiti tvrdnje kineskog kolege, ali je ipak naglasila da je perspektiva svjetlija nego što kineski premijer smatra.

“U vezi sa situacijom u eurozoni: kriza još nije gotova, to je tačno. Ali, ako pažljivo pogledate, možete primijetiti da su napravljene mnoge promjene i zemlje eurozone su realizirale ili su u fazi realizacije velike reforme, što je zahtjevan posao, koji često podrazumijeva velike žrtve. Ako pogledate strukturu kooperacije zemalja članica, vidite da je ona sve intenzivnija i da je predanost zoni eura porasla, a rast će još više kroz odluke koje ćemo donijeti ove jeseni”, kazala je Merkel.

No, brojke sada ne odaju svjetliju perspektivu. Naprotiv. Prema podacima njemačkog Zavoda za tržište rada, nezaposlenost u najjačoj evropskoj ekonomiji blago raste. Dostigla je gotovo tri miliona ljudi, što je 6,8 posto.

Opada povjerenje

Dok nezaposlenost raste, poslovno i potrošačko povjerenje u eurozoni pada.

Indeks ekonomskog povjerenja eurozone pao je za 1,8 poena, što je već peti mjesec zaredom da idenks pada. A najgore je prošla Španija, gdje je indeks pao za gotovo pet poena (4,9).

Jedan od glavnih razloga zašto ekonomsko povjerenje u Španiji najbrže pada jeste rast potrošačkih cijena, koje su u augustu porasle 2,2 posto u odnosu na sedmi mjesec.

Očekuje se da će cijene nastaviti rasti, jer se planira povećanje poreza na dodanu vrijednost sa 18 na 21 posto.

Izvor: Al Jazeera