Oglasi

Historijski sporazum Vatikana i Palestinaca

Predstavnici Vatikana i Palestine potpisali su sporazum o pravima katoličke crkve na palestinskim područjima.
Palestinci ocjenjuju da je potpis ovog sporazuma 'de facto priznanje' njihove državeEPA - Arhiva

Vatikan i Palestinci potpisali su u petak historijski sporazum o pravima Katoličke crkve na palestinskim područjima, objavio je Vatikan u saopćenju.

Sporazum su potpisali vatikanski sekretar za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), britanski prelat Paul Richard Gallagher, i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, prenosi Hina.

Unatoč tome što Vatikan od 2013. godine govori o "Državi Palestini", Palestinci ocjenjuju da je potpis ovog sporazuma "de facto priznanje" njihove države, što izaziva nezadovoljstvo i ljutnju Izraela.

Kritike Izraela

Izrael je uputio žestoke kritike na račun Vatikana nakon potpisivanja ugovora.

“Ovaj korak narušava napore da se dođe do mirovnog sporazuma i šteti međunarodnim naporima da uvjeri palestinske vlasti da obnove pregovore sa Izraelom“, kazao je ministar vanjskih poslova Izraela, Emmanuel Nahshon.

Sporazum izražava podršku Vatikana rješenju "sukoba između Izraelaca i Palestinaca u sklopu formule o dvije države", kako je još u maju objasnio monsinjor Antoine Camilleri, šef delegacije Svete Stolice.

Za Palestinsku oslobodilačku organizaciju ovaj sporazum čini Vatikan 136 državom koja je priznala palestinsku državu.

Za Izrael takva odluka "neće unaprijediti mirovni proces i daleko od toga da će dovesti palestinsko vodstvo za pregovarački sto i na bilateralne pregovore".

Vatikan, koji od 1993. godine ima uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, pregovara od 1999. godine o sporazumu o pravima katoličke kongregacije u izraelskoj državi, no svaki sastanak, koji se upriličuje u prosjeku jednom u šest mjeseci, do sada je završavao neuspjehom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.