Historijski momenat za kosovski nogomet

Odlukom Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), sve selekcije Kosova, izuzev seniorske, kao i tamošnji klubovi, ubuduće će moći igrati prijateljske utakmice na međunarodnoj sceni.

Reakcije na ovu odluku iz Ciriha reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj potražio je u Prištini.

Valon Asllani jedan je od trenera nogometne škole SDC u Prištini. On, zajedno sa 120 mladih nogometaša ove škole, godinama čeka odluku Izvršnog odbora FIFA-e, koji je u petak odlučio da klubovi sa Kosova, kao i mlađe, amaterske kategorije i ženske ekipe, mogu igrati prijateljske utakmice.

Odluka stupa na snagu odmah.

“Mnogo smo se radovali odluci FIFA-e, jer naš cilj je da pripremimo buduće nogometaše koji će igrati na međunarodnoj areni. Sada će ovi nogometaši imati priliku igrati i u inostranstvu. To znači da će se oni tretirati kao svi ostali nogometaši. Na njima je sada da treniraju i da ostvare rezultate”, rekao je Asllani.

Odluci Izvršnog odbora FIFA-e su se radovali i mladi nogometaši ove škole.

“Za mene, kao mladog igrača, ova odluka FIFA-e je mnogo važna, jer svakog dana putujem dva sata da bih stigao na treninge. Nadam se da će se moj trud isplatiti, jer do sada nismo imali priliku igrati nigdje van Kosova. Sada nam je data šansa da pokažemo svoje sposobnosti i nastavimo karijeru na međunarodnoj sceni”, kazao je mladi nogometaš Esat Mala.

Konačna odluka

“Treniram puno, jer hoću da dam sve od sebe da zastupam Kosovo na međunarodnim nogometnim utakmicama. Kosovo zaslužuje da bude vodeća zemlja u regiji što se tiče nogometa”, kaže Fatjon Bushati.

“Ja bih volio igrati u nekom međunarodnom klubu i postati slavan, ali znam da prije toga trebam mnogo trenirati da bih postigao uspjeh”, smatra Olti Shala.

Predsjednik Nogometnog saveza Kosova (FFK) Fadil Vokrri kaže da je ovaj historijski moment za Kosovo.

“Ja smatram da je ovo historijski momenat za kosovski nogomet, bez obzira na to što još nemamo rješenje za seniorsku reprezentaciju. Mislim da je važno da sve ekipe sada mogu igrati u međunarodnim takmičenjima, dok će A reprezentacija sigurno iduće godine biti punopravni član” FIFA-e, rekao je on.

FIFA je u maju ove godine odlučila da Kosovo može igrati prijateljske mečeve, ali je morala suspendirati tu odluku nakon protesta Fudbalskog saveza Srbije (FSS) dok se ne izjasni njen Izvršni odbor.

Sada je odluka konačna, a nogometašima Kosova se otvaraju vrata međunarodne sportske arene.

Izvor: Al Jazeera