Hiljade Turaka ispred Erdoganove rezidencije

Podršku aktuelnoj turskoj vladi uputili su i lideri opozicionih stranaka kao i nevladine organizacije i brojni lideri iz svijeta (Anadolija)

Brojni građani okupili su se ispred rezidencija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yilsirima kako bi im uputili poruke podrške u borbi protiv grupe koja je večeras u Ankari i Istanbulu pokušala izvesti pobunu protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade građana izašli su i na ulice skoro svih većih gradova Turske, uključujući Ankaru, Istanbul, Izmir, Konyu, Adanu i druge gradove. Okupljeni građani osuđuju pokušaj pobune i podržavaju vladu u nastojanju da očuva stabilnost zemlje.

Pored građana, podršku turskoj vlasti upućuju i brojne nevladine organizacije i političke stranke. Podršku Vladi Turske su uputili i lideri najvećih opozicionih stranaka.

Mostovi preko Bosfora u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, djelimično su otvoreni za saobraćaj, a građani se u sve većem broju okupljaju ispred institucija koje su ranije blokirane u cilju pokušaja pobune protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Lažna poruka

Građani pokušavaju ući i u zgradu državne televizije TRT koju su ranije blokirali pripadnici manje grupe Oružanih snaga, povezani sa organizacijom FETO/PDY. U sklopu blokade državne televizije pod prisilom je pročitana i lažna poruka, navodno ispred Generalštaba koju je kasnije odbacio i demantovao ministar odbrane Turske Fikri Isik.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane na ulice u cilju podrške demokratiji. Hiljade građana diljem Turske je izašlo na ulice iskazujući podršku Vladi Turske.

Podršku aktuelnoj turskoj vladi uputili su i lideri opozicionih stranaka kao i nevladine organizacije i brojni lideri iz svijeta.

Izvor: Agencije