Oglasi

Hiljade Palestinaca protestirale na granici Gaze

Ranjeno 14 Palestinaca među kojima je i troje bolničara čija su kola hitne pomoći pogođena bojevom municijom i suzavcem.
Današnji protest je bio umjereniji u usporedbi sa nasiljem prošle sedmice, kada je jedna žena ubijena i više od 20 PalestinacaEPA

Četrnaest Palestinaca ranjeno je danas izraelskom vatrom tokom masovnih sedmičnih protesta duž granične ograde između Pojasa Gaze i Izraela, prenose agencije.

Na demonstracijama su se okupile hiljade Palestinaca, a palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopćilo kako je i troje bolničara ranjeno kada su kola hitne pomoći pogođena bojevom municijom i suzavcem.

Današnji protest je bio umjereniji u usporedbi sa nasiljem prošle sedmice, kada je jedna žena ubijena i više od 20 Palestinaca i jedan izraelski vojnik ranjeni, što je dovelo do izraelskih osvetničkih udare iz zraka.

Pomoć iz Katara

Izraelski mediji su izvijestili kako će Izrael odlučiti da li da dozvoli novu isporuku ekonomske pomoći Katara za Gazu u zavisnosti od nivoa eskalacije današnjeg nasilja.

Izrael je dozvoljavao Kataru da daje 15 miliona dolara, namijenjenih za isplatu zaposlenih u javnim službama, direktno Hamasu od novembra.

Međutim, pomoć je odložena početkom januara nakon što je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze. U eksploziji rakete nije bilo žrtava ali je porasla napetost.

Hamas koji vlada Gazom organizira proteste jednom sedmično, obično petkom od kraja marta.

Uništena ekonomija

Oni su dijelom protiv parališuće izraelske i egipatske blokade uvedene kada je ta organizacija silom došla na vlast 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu.

Zbog blokade je uništena ekonomija u Gazi, a nezaposlenost prelazi 50 procenata.

Izraelski vojnici ubili su više od 185 Palestinaca u tim protestima, a jedan izraelski vojnik poginuo je od palestinskog snajpera.

Izrael optužuje Hamas da koristi proteste da prikrije pokušaje napada i tvrdi da koristi silu samo kako bi branio svoje granice. Palestinci i organizacije za ljudska prava optužuju tu zemlju da koristi prekomjernu silu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.