Hiljade navijača Hajduka na protestu u Splitu

Desetine hiljada navijača Hajduka okupile su se danas na splitskoj Rivi, kako bi protestirali protiv Hrvatskog nogometnog saveza, ali i zatražili izmjene, po njima, spornih odredaba Zakona o navijačima.

Navijači su zatražili ostavku cijelog vodstva HNS-a i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Govornici su pozvali prisutne da po završetku skupa ne idu na poljudski stadion gledati prvenstvenu utakmicu Hajduk – Zagreb, jer su nogometne vlasti zabranile da na njoj budu i gledaoci.

Član Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić-Bilan pozvao je da protest protekne mirno i dostojasntveno, ali i poručio kako “Hajduk neće trpjeti nepravde”.

“Svi smo mi Hajduk, i u ovoj borbi protiv nepravde ustrajat ćemo do kraja i nećemo odstupiti ni milimetra od naših zahtjeva”, poručio je Koceić-Bilan.

Sekretar udruženja “Naš Hajduk” Bojan Islamović istaknuo je kako je “HNS država u državi”, te da borba za ravnopravnost Hajduka traje deset godina, ali sada je vrijeme da se taj problem riješi.

“Je li ovo to što su oni željeli – evo dobili su”, poručio je Islamović govoreći o odnosu HNS-a prema Hajduku, dodavši kako su navijači Hajduka prošle subote htjeli ući na Dinamov stadion gledati derbi, ali im to nije dopušteno.

‘Simbol dišpeta’

Splitski sociolog Benjamin Perasović je u svom istupu naglasio kako se Hajduk solidarizirao sa svojim navijačima te još jednom pokazao da je “simbol dišpeta”.

Boris Omrčen iz Zajednice ekpinih sportova Splita je istaknuo kako, kada je riječ o HNS-u, “riba smrdi od glave i treba mijenjati vrh”.

Navijač Ivan Bego, koji se na proljetnoj derbi utakmici Hajduk-Dinamo na Poljudu sukobio s čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, po izlasku na pozornicu dočekan je burnim aplauzom, a u kratkom govoru istaknuo je kako se Hajduk mora boriti da ga ne ugnjetavaju.

Na protestu su bili i predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak i predsjednik Skupštine tog kluba Vinko Radovani.

Hajduk – Zagreb 0:2

Komisija za žalbe HNS-a prije dva dana odbila je žalbu Hajduka i potvrdila odluku disciplinskog suca Prve hrvatske nogometne lige Krešimira Vlajčevića kojom je splitski klub, zbog nereda na utakmici 14. kola između Zadra i Hajduka, kažnjen odigravanjem jedne prvenstvene ili kup utakmice bez prisustva gledalaca.

Stoga se utakmica 17. kola između Hajduka i Zagreba u subotu odigrala pred praznim tribinama stadiona na Poljudu, a domaćini su izgubili 2:0.

To je bila treća uzastopna domaća utakmica koju je Hajduk morao igrati bez gledalaca, jer je zbog nereda na utakmici Hajduk – Rijeka, igranoj u Dugopolju, splitski klub kažnjen s dvije utakmice bez publike.

Tu je kaznu odradio u susretima protiv Lokomotive i Osijeka.

Igrači odbili izaći na teren

U međuvremenu je Vlajčević pokrenuo postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv 16 igrača, trenera i članova uprave Hajduka zbog neodigrane derbi-utakmice protiv Dinama na Maksimiru.

Igrači Hajduka prošlu subotu su odbili izaći na teren maksimirskog stadiona te su se tim potezom solidarizirali sa svojim navijačima, od kojih je većina odbila ući na južnu tribinu, nakon što je pedesetorici pripadnika Torcide, koji se nalaze na tzv. crnoj listi, zabranjen ulaz na stadion.

Dan kasnije, vodstvo Hajduka zatražilo je ostavku predsjednika HNS-a Davora Šukera i cijelog Izvršnog odbora HNS-a.

Predsjednica Nadzornog odbora kluba Branka Ramljak je kritizirala izvršnog direktora Dinama Zdravka Mamića, rekavši kako je on izvorište svih problema u hrvatskom nogometu.

Izvor: Agencije