Hiljade izbjeglica u Yarmouku čekaju hranu

Palestinskim izbjeglicama u Damasku potrebna je hitna pomoć u hrani i lijekovima (AP)

Organizacija za pomoć palestinskim izbjeglicama Ujedinjenih naroda (UNRWA) uspjela je ući u palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u glavnom gradu Sirije koji od jula prošle godine bio u blokadi.

Povjerenik UNRWA general Filippo Grandi, koji je došao u Yarmouk kako bi raspodijelio humanitarnu pomoć, kazao je da je šokiran uvjetima koje je zatekao i obimom ratnih šteta na smještaju više od 20.000 izbjeglica u ovom kampu.

„Duboko sam uznemiren i potresen onim što sam vidio danas. Palestinske izbjeglice s kojima sa razgovarao traumatizirane su zbog onoga kroz šta su prošle i mnogi su u stanju da im je potrebna hitna pomoć, pogotovo pomoć u hrani i lijekovima“, kazao je Grandi. 

Dogovor o humanitarnoj pomoći

Sirijci će uskoro zamijeniti Afganistance kao najveća izbjeglička populacija na svijetu, rekli su u utorak zvaničnici UN-a, a generalni sekretar Ban Ki-moon naglasio je da će Svjetska organizacija učiniti sve kako bi se provela rezolucija Vijeća sigurnosti o humanitarnoj pomoći Siriji.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN-a Ban je rekao da je humanitarna pomoć spremna za dopremu u sve dijelove zemlje.

“Ono što trebamo je garancija za siguran prolaz humanitarne pomoći na ključnim pravcima opskrbe”, rekao je Ban, navodi agencija Hina.

“Na sirijskoj Vladi i svima uključenima u sukob je da postignu dogovore (o prolasku humanitarnih konvoja)”, još je dodao.

Izbjegla 2,4 miliona

Ujedinjeni narodi su objavili da gotovo 9,3 miliona Sirijaca treba pomoć, što je gotovo polovina populacije.

Blizu 2,4 miliona ljudi već su izbjegla iz Sirije u susjedne zemlje u posljednje tri godine, otkako traje sukob vladinih snaga i pobunjenika.

“Prije pet godina Sirija je bila zemlja koja je ugošćavala izbjeglice iz drugih zemalja, a njeni građani će uskoro zamijeniti Afganistance koji su trenutno najveća izbjeglička populacija širom svijeta”, rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

“Srce mi se para kad vidim tu zemlju koja je decenijama udomljavala izbjeglice iz drugih zemalja, a sada je podijeljena i natjerana na egzil”, dodao je.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnoj pomoći Siriji, prihvaćena u subotu, predviđa neometan pristup humanitarne pomoći iz inozemstva svim područjima zemlje.

Izvor: Agencije