Hidžab Maje Gojković izazvao polemike u Srbiji

Posjeta Maje Gojković zapažena i u iranskim medijima (Twitter / abasinfo)

Gest predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković, koja je prilikom posjete Iranu i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima nosila hidžab, koji je simbol tradicionalnog odijevanja žena islamske vjeroispovijesti, pokrenulo je polemiku na društvenim mrežama i u javnosti o ispravnosti tog postupka.

Na društvenim mrežama se mogu vidjeti mnogobrojne kritike na račun predsjednice srpskog parlamenta, ali ima i onih koji su stali u njenu odbranu, poput nekadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Nebojše Krstića.

Krstić, koji je i stručnjak za marketing, napisao je na Twitteru da žene treba da imaju sva prava ovog svijeta, pa čak i pravo da glavu pokriju “čime god” žele, javlja Tanjug.

“Sudeći po negativnim komentarima na autfit Maje Gojković u Iranu, zaključujem da i fešn blogerke imaju svoje militantno krilo”, napisao je Krstić.

‘Uvreda Irankama i Srpkinjama’

Kritičare je “predvodila” dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je, na svom Facebook profilu, rekla da je Gojković uvrijedila sve Iranke koje se bore za svoja prava, ali i Srpkinje koje svoje pravo na jednakost ne daju.

Srbljanović je upitala da li Gojković razumije kakvu poruku time šalje, kada kao zvanična predstavnica države u kojoj su žene jednake bira da odjene jednu od najstriktnijih verzija hidžaba.

Srbljanović je u prilog teze koju zastupa navela primjere stranih političarki koje su prilikom posjete Iranu bile samo obmotane maramom, čime su ispoštovale zakon domaćina, ali nisu pogazile ono odakle dolaze.

Krstić, s druge strane, smatra da žene treba da imaju sva prava, “pa čak i da glavu pokriju čime god… ako to žele.”

Kritikama se pridružila i glumica Bojana Maljević, koja je na Twiter nalogu napisala da je Gojković time pokazala da “nema pojma ni o čemu”.

“Staviti najstroži(ji) mogući hidžab u poseti Iranu, znači: nemam pojma ni o čemu, iako sam žena, predsednica parlamenta u Srbiji”, napisala je Maljević.

Maljević je rekla da je neukusno što je Gojković odjenula hidžab dok se tamošnje žene bore da “olabave” takav način odijevanja.

Hidžab je jedan od načina odijevanja žena muslimanske vjeroispovijesti, a podrazumijeva širu, komotnu, dugu odjeću i maramu koja pokriva kosu i uši, dok lice ostaje otkriveno.

Sastanci sa zvaničnicima

Odnosi Srbije i Irana, uspostavljeni prije 70 godina su dobri, ali ima prostora za unapređenje saradnje, ocijenjeno je na sastancima predsednice Skupštine Srbije Maje zvaničnicima Irana.

Maja Gojković se drugog dana zvanične posjete Islamskoj republici Iran sastala sa potpredsjednikom Irana Eshaqom Jahangirijem, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, ali i borbi protiv terorizma.

Potpredsjednik Irana napomenuo je da bi problemu terorizma trebalo pristupiti globalno i principijelno, a Gojković se saglasila da je taj problem globalan i ukazala na aktivnosti Srbije u tom kontekstu.

Gojković je drugog dana zvanične posjete Islamskoj Republici Iran razgovarala i sa ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javadom Zarifom koji je ocijenio da su odnosi tradicionalno dobri, još iz perioda nekadašnje Jugoslavije, kao i da sadašnji trenutak predstavlja dobru priliku za njihov dalji razvoj na bilateralnom i multilateralnom planu.

Gojković je u ponedjeljak, kada je započela dvodnevnu posjetu, razgovarala sa predsjednikom Islamske konsultativne skupštine Alijem Larijanijem, na čiji poziv je posjetila Iran, kao i sa kopredsjednikom Mješovite komisije za trgovinu Vlade Irana i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom.

U Delegaciji Narodne skupštine je i član grupe prijateljstva Parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić.

Izvor: Agencije