Hezbollah i Al-Kaida razmjenjuju tijela svojih boraca

Kako su saopćili predstavnici Hezbollaha, Sirijska vojska pružila je pomoć iz zraka borcima Hezbollaha na zemlji u blizini grada Arsal (Arhiva)

Libanska oružana grupa Hezbollah i sirijski ogranak Al-Kaide započele su razmjenu tijela njihovih boraca poginulih u sukobima duž libansko-sirijske granice u prvoj fazi nagodbe za uspostavljanje reda u spornoj graničnoj zoni.

Hezbollah je predao devet tijela boraca Al-Kaide u zamjenu za pet tijela svojih boraca, nakon dvije sedmice borbi duž uništene granice, izvijestila je zvanična televizija Hezbollaha Al-Manar, prenosi AP.

Libanska vlada posmatrač

Razmjena tijela kao i borbe koje su joj prethodile, ističe ulogu Hezbollaha u regionalnim pitanjima, posebno u borbama protiv Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Irak i Levant dok je libanska vlada u velikoj mjeri posmatrač, navodi AP.

Kako su u subotu saopćili predstavnici Hezbollaha, Sirijska vojska pružila je pomoć iz zraka borcima Hezbollaha na zemlji u blizini grada Arsal, a u najnovijoj ofanzivi pokrenutoj prošle sedmice u toj oblasti, poginulo je 26 boraca Hezbollaha i između 47 i 90 boraca Al-Kaide.

Izvor: Agencije