Heroj Sjeverne Makedonije Goran Pandev: Moj najdraži pogodak

Hrvatskoj neće biti lako da ponovi podvig sa Mundijala zbog smjene generacija, smatra kapiten sjevernomakeondske selekcije (EPA)

Goran Pandev heroj je fudbalske selekcije Sjeverne Makedonije, koja je njegovim pogotkom u 56. minuti za gostujuću pobjedu nad Gruzijom sa 1:0 u finalu baraža ostvarila prvi plasman na Evropsko prvenstvo u istoriji. Prema riječima 37-godišnjeg kapitena sjevernoamakedonskog tima Pandeva, prvi prolaz na veliko takmičenje plod je kvalitetnog rada pod vodstvom selektora Igora Angelovskog u posljednjih pet godina.

Sportska pravda je zadovoljena. Rekorder po broju nastupa i datih pogodaka za Sjevernu Makedoniju donio je slavlje ovoj reprezentaciji, koja će uz Hrvatsku, predstavljati region na Euru, čije je održavanje prolongirano za period od 11. juna do 11. jula 2021. zbog pandemije koronavirusa. Koliki je napredak u posljednje vrijeme zabilježila sjevernomakedonska A selekcija najbolje ilustruje podatak da je u martu 2017. zauzimala 166. mjesto na rang-listi FIFA kao svoj najslabiji plasman, a na listi objavljenoj 22. oktobra rangirana je na 65. poziciju.      

U vrhunskoj klupskoj karijeri, uglavnom izgrađenoj u Italiji, Pandev je nastupao za Belasicu, Speziju, Anconu, Lazio, Inter, Napoli, Galatasaray i Genovu, u čijim redovima je od 2015.

Pet godina

Rođeni Strumičanin ostavio je najveći trag u milanskom Interu, gdje je osvojio pet trofeja 2010: titulu prvaka, Kup i Superkup Italije, Ligu prvaka, te Svjetsko klupsko prvenstvo. Okitio se naslovom pobjednika Kupa Italije sa Laziom 2009, te sa dva kupa u Napoliju, 2012. i 2014. Peterostruki je dobitnik priznanja za makedonskog fudbalera godine. 

„Kada su bile poznate grupe Lige nacija, znali smo da imamo šanse da se plasiramo na Euro. Bili smo najbolji u prvoj sezoni D divizije Lige nacija (ispred Armenije, Gibraltara i Lihtenštajna). Potom nas je čekao polufinalni duel baraža sa Kosovom. Kosovo je solidna reprezentacija, ali igrali smo kući i nismo propustili priliku da prođemo u finale sa 2:1. I Bog nas je nagradio jer smo igrali kvalitetno u kontinuitetu zadnju godinu dana, te ostvarili dobre rezultate. Momci su verovali u uspeh, kao i selektor Angelovski, koji je za pet godina uradio veliki posao. Odigrali smo fantastično u Gruziji i u drugom poluvremenu trebali zabiti još više golova“, istakao je Pandev.

Tri rivala Juventusa za naslov

Veteran Genove očekuje neizvjesnu trku za prvo mjesto u Italiji, u kojoj torinska “Stara dama” dominira sa devet uzastopnih titula zaredom.

„Sigurno da je Juventus favorit. Konkurenti su Inter i Napoli sa dobrim timovima, isto kao i Milan, kojeg niko nije vidio u borbi za scudetto. Milan je spoj mladosti i iskustva sa fenomenalnim Zlatanom Ibrahimovićem, dok je trener Stefano Pioli dobro sklopio tim. Inter, Napoli i Milan su ekipe koje mogu ugroziti Juventus, trebaju ići na scudetto i skloniti Juventus sa trona“, naglasio je Pandev.   

Nakon plasmana u C rang Lige nacija i osiguranog doigravanja za prolaz na šampionat Starog kontinenta uslijedile su kvalifikacije. Puleni Angelovskog bili su trećeplasirani iza Poljske i Austrije, a ispred Slovenije, Izraela i Latvije.

„Posle dugo godina bili smo treći u grupnoj fazi. Odigrali smo solidne kvalifikacije. Otkako je došao selektor Angelovski, atmosfera u timu je odlična, a njegove zasluge za to su ogromne. Okosnica sastava bila je ista, samo smo promenili tri-četiri igrača. Bili smo složni kao familija i znao sam da će rezultat doći. Ključni za prolaz na EP bili su kontinuitet u radu zadnjih pet godina, kao i to što su nam ljudi iz Fudbalske federacije omogućili sve uslove za rad. Imali smo mlade igrače koji su realizovali transfere i igraju u dobrim inostranim ekipama. Na taj način stekli su samopouzdanje i potrebno iskustvo što je bilo važno za našu reprezentaciju. I kada smo odigrali loše neke utakmice, dobili smo ih, a to znači da tim ima kvalitet“, kaže Pandev.

Najdraži gol

Za njega je gol postignut Gruziji u Tbilisiju, najsretniji trenutak u reprezentativnoj karijeri, u kojoj je od 2001. odigrao 114 utakmica i dao 36 golova.

„Ovo mi je najdraži gol, a još draže mi je što smo se konačno plasirali na veliko takmičenje. Za 20 godina u reprezentaciji dešavali su se loši momenti i problemi. Jednom sam bio prestao igrati za Severnu Makedoniju. Kada je Angelovski postao selektor, došao je kod mene u Genovu. Pričali smo i rekao mi je mišljenje o reprezentaciji, u koju sam se vratio.“

Iskusni napadač tvrdi da je ostvaren san o učešću na Euru, ali i vjeruje da ova generacija reprezentativaca Sjeverne Makedonije može iznenaditi pozitivnim rezultatima na kontinentalnoj fudbalskoj smotri.

„U našoj grupi su Holandija, Ukrajina i Austrija u prednosti. Kada igraš rasterećeno i nemaš šta izgubiti, možeš uraditi puno više. Nadamo se da ćemo uzeti neki bod i zauzeti što bolju poziciju u grupi C“, govori on.

Među kandidate za titulu evropskog šampiona Pandev ubraja selekcije koje su obično u vrhu na velikim takmičenjima. Mada ne isključuje mogućnost da, kako veli, Hrvatska bude visoko plasirana, svjestan je da će aktuelni svjetski viceprvak teško ponoviti podvig iz Rusije 2018.

„Igram u Italiji i znam da se ona vratila na veliku scenu sa mladom i veoma kvalitetnom reprezentacijom. Francuska i Nemačka su stalno favoriti. Mislim da su Portugal i Holandija velike reprezentacije koje će se boriti da osvoje evropsku titulu. Belgija je takođe među najboljim. Igra dugo godina zajedno i možda je glavni favorit za osvajanje Eura. Hrvatska može imati veliku ulogu na njemu. Međutim, promenila je nekoliko reprezentativaca, koje su zamenili mlađi igrači. Svakako da joj neće biti lako ponoviti uspeh sa Svetskog, iako može dogurati do kraja Evropskog prvenstva. Volio bih da je više selekcija iz regije prošlo na EP.“

BiH može bolje

Sjeverna Makedonija nastaviće takmičiti u C diviziji Lige nacija, pošto je poražena od Armenije 1:0 na gostovanju u šestom kolu Grupe 2. Plan Makedonaca ispunjen je odlaskom na  EP, a na poraz od Armenaca uticala je činjenica da su nastupili oslabljeni bez dosta prvotimaca, među njima i Pandeva, u posljednjem meču u Nicosiji.

„Cilj – prolaz na EP – ispunili smo pobedom u Gruziji. Posle smo dobili Estoniju i izgubili od Armenije u Ligi nacija, kada nam je nedostajalo puno igrača. Iako smo želeli da se plasiramo u B diviziju LN-a, nismo uspeli. Mala smo zemlja, koja ima mladih kvalitetnih fudbalera, ali oni nemaju iskustva za važne utakmice. Reprezentacija nema 30 vrhunskih igrača da bi nam bilo svejedno ko igra u prvoj postavi. Odigrali smo zadovoljavajuće u Ligi nacija, no najvažnije je da smo prošli na Evropsko prvenstvo“, ističe on.

Prokomentarisao je domete ostalih selekcija iz regije u drugoj sezoni Lige nacija.

„Crna Gora je dokazala da ima kvalitet za veći, B rang u Ligi nacija. Znamo da je Hrvatska jaka reprezentacija, igra dobro u kontinuitetu i njen opstanak u A Ligi nacija je očekivan. Isto važi i za Srbiju, koja je ostala u B diviziji, no izgubila je najvažniju utakmicu za odlazak na EP protiv Škotske, što mi je žao. Slovenci su ispunili cilj i prošli u veći rang – B Lige nacija. Posjeduju mladu selekciju sa majstorom fudbalske igre Josipom Iličićem. Mislim da BiH, koja je ispala iz A divizije može bolje. Poznajem njene reprezentativce koji su vrhunski igrači. Fali joj bolji rezultat. To vidim ne samo ja, nego i drugi ljudi.“

Makedonski as nadao se boljem učinku Genoe u dosadašnjem toku Serie A.

„Doveli smo dobrih i iskusnih igrača. Mislio sam da će ova sezona biti bolja nego prošla, kada smo se spasili ispadanja u zadnjem kolu. Verujem da ćemo početi igrati bolje i osvajati bodove. Nedostaje nam jedan pozitivan rezultat da preokrenemo stvari u svoju korist. Nadam se da ćemo do kraja prvenstva zauzeti poziciju u sredini tabele. Ekipa može odigrati dobru sezonu i izboriti siguran opstanak“, optimista je Pandev.  

Izvor: Al Jazeera