Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost (Al Jazeera)

Duhan sorte hercegovački ravnjak upisan je u međunarodni registar imena porijekla, čime je dobio zaštitu izvornosti. Registar se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), sa sjedištem u Ženevi.

Kako su saopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan registriran je u skladu s Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovim međunarodnim registriranjem.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u saopćenju Instituta, prenosi Hina.

Nosilac prava na ime porijekla jest udruženje “Duvan hercegovački ravnjak” iz Gruda.

Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Dolinom Neretve ušao u Hercegovinu

Duhan, od kojeg se sitnim rezanjem pravi “škija” za pušenje, proizvodi se u Hercegovini od 17. stoljeća.

O tome svjedoči i historičar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu Vitko.

Prema njegovim navodima, opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana.

Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu.

Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana, koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje porodice.

Izvor: Agencije