Oglasi

Hemijski stručnjaci u Tianjinu nakon eksplozije

Više od 50 ljudi je poginulo, a uništene su i zgrade i hiljade automobila u eksploziji u industrijskoj lučkoj oblasti kineskog grada.

KIFoLKXSIg4

Kineske vlasti poslale su tim vojnih specijalista za hemijska sredstva u grad Tijanjin na sjeveru zemlje, nakon eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 50 ljudi, objavili su državni mediji.

Eksplozije su, u srijedu, odjeknule u industrijskoj lučkoj oblasti grada, uništile zgrade, tovar i na hiljade automobila.

Eksplozija je razvalila vrata okolnih zgrada i zatresla prozore nekoliko kilometara unaokolo, prenio je AP.

Policija u Tianjinu saopštila je da je početnu eksploziju izazvala pošiljka u jednom magacinskom kontejneru, kao i da su privedeni rukovodioci kompanije.

Stručnjaci za sigurnost smatraju da je gašenje požara vodom u skladištu u kojem su bile hemijske tvari, koje snažno reagiraju na kontakt s vodom, moglo uzrokovati lančane eksplozije jer se razvio eksplozivni plin.

Vjeruje se da je tamo bio uskladišten kalcijev karbid koji u kontaktu s vodom stvara eksplozivni acetilen.

Prema državnoj agenciji Xinhui, nekoliko je kontejnera već gorjelo prije eksplozije, a vatrogasci su te požare gasili vodom.

Privremena skloništa

Najmanje 3.500 stanovnika provelo je noć nakon eksplozije u privremenim skloništima.

Xinhua je objavila 24 sata nakon nesreće da se spasilačke službe utrkuju s vremenom kako bi spasile povrijeđene i ugasile požare.

Skladište koje je eksplodiralo pripada kompaniji Ruihai Logistics, koja se bavi preradom otrovnih hemikalija.

Peoples Daily, zvanični list kineske Komunističke partije, objavio je da spasioci pokušavaju da uklone svih 700 tona natrijum cijanida, uskladištenog na mjestu nesreće, dok je hidrogen peroksid pripremljen za detoksikaciju.      

Kineski predsjednik Xi Jinping, apelirao je u srijedu na sve da ulože maksimalan napor kako bi se spasile žrtve nesreće i kako bi se ugasio požar.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.