Haški tribunal će Šešelju osigurati pravnog zastupnika

Vojislav Šešelj je pred Haškim sudom oslobođen krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH (AP)

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu donijelo je odluku da Vojislavu Šešelju postavi pravnog zastupnika za predstojeću raspravu o žalbi tužiteljstva na oslobađajuću prvostupanjsku presudu.

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući Vijeća Theodor Meron, navodi se kako “mandat pravnog zastupnika treba biti striktno ograničen da Šešeljeva proceduralna prava budu zaštićena ako se on ne pojavi na saslušanju”.

Prema odluci, tajništvu suda je naloženo da u roku od 10 dana imenuje zastupnika.

Također se podsjeća kako je Šešelj imao rok do 29. rujna da “razjasni svoju poziciju u vezi s prisustvovanjem saslušanja o žalbi”. No, on nije sudu uputio službeni odgovor.

Ranije je sud Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi sudjeluje iz Beograda, posredovanjem videoveze, ukoliko ne bude mogao putovati u Haag.

Oslobođen optužbi

Ako ne bude prisustvovao raspravi, sud će Šešelju dati mogućnost da na tužiteljevu žalbu odgovori u roku od 10 dana nakon što primi zapisnik s rasprave.

Iako se nije očitovao na zahtjeve suda u Haagu, Šešelj je više puta izjavljivao da se tamo “neće više dobrovoljno vraćati jer nema nameru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom”.

Šešelj je pred Haškim sudom oslobođen krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini tokom ratova od 1991. do 1993. godine.

Optužnica ga je teretila za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao i za zločine protiv čovječnosti, te ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, te za kršenje zakona i običaja rata.

Izvor: Agencije