Haški sud predaje radikale drugom sudu ili odbacuje slučaj

Ono što smo iz posljednjih presuda jasno mogli vidjeti jeste da regionu Balkana nedostaje hrabrnosti i unutrašnjeg osjećaja sigurnosti (Al Jazeera)

Tročlano sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, na čelu s Alphonsom Orieom, odlučilo je da slučaj protiv dvoje sprskih radikala optuženih za nepoštivanje suda vrati predsjedniku suda, koji treba odlučiti što će dalje s njim biti.

U odluci je vijeće konstatiralo da Haški sud prestaje raditi 30. studenog, a da je radikalima određeno suđenje u odsutnosti, navode, taj se postupak ne bi mogao provesti.

“Neizvršenje odluka od Srbije u ovom slučaju [za hapšenje i izručenje optuženih Vjerice Radete i Petra Jojića] ostavlja dvije mogućnosti – ili da se predmet odbaci, ili da se preda drugom sudu”, navodi se u odluci sudskog vijeća.

Zastrašivali i podmićivali svjedoke

Dalje se navodi da bi odbacivanje slučaja bila “nagrada za Srbiju”, jer nije poštovala svoje međunarodne obaveze i vladavinu prava, te se predsjedniku Haškog suda sugerira da slučaj prebaci Rezidualnom mehanizmu – tijelu koje će nastaviti rad suda, odnosno okončati započete postupke koji su u žalbenoj fazi.

U spomenutom slučaju bio je optužen i Jovo Ostojić, koji je u međuvremenu preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen prošlog ljeta.

Haški sud je potom usvojio izmijenjenu optužnicu, kojom se sada tereti samo drugo dvoje optuženih radikala – Vjerica Radeta i Petar Jojić, protiv kojih su sudski nalozi za hapšenje i potjernice raspisane preko Interpola i dalje na snazi.

Haški sud je početkom 2015. godine zatražio od Srbije da uhapsi i izruči Ostojića, Radetu i Jojića, zbog optužbi da su zastrašivali i podmićivali svjedoke u postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Čelnik radikala je u međuvremenu prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

U toku drugostepeni postupak

U tom slučaju u toku je drugostupanjski postupak povodom žalbe haškog tužitelja.

Kako je Viši sud u Beogradu prošle godine zaključilo da nema uvjeta za njihovo izručenje prema srpskim zakonima, izručenje je odbijeno.

Taj sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj.

Haški sud je u međuvremenu raspisao potjernice za njima preko Interpola, a tražio je i od Srbije da promijeni svoje zakonodavstvo radi izručenja radikala.

Izvor: Agencije