Hartmann za AJB pred hapšenje: Postignut dogovor sudije i Srbije

Bivša glasnogovornica Tužilaštva u Den Haagu Florence Hartmann privedena je u četvrtak ispred zgrade Haškog suda.

Određeno joj je sedam dana pritvora.

Hartmann je ranije optužena za nepoštivanje suda, jer je objavila podatke iz tajnih odluka Žalbenog vijeća u predmetu “Slobodan Milošević”.

Priveli su je pripadnici pravosudne policije.

Živi zid ‘Majki Srebrenice’

Prije nego što je privedena, Florence Hartmann je za Al Jazeeru izjavila kako je privođenje uslijedilo “zbog toga što javnost upozorava neko vrijeme, a i danas je zbog toga došla, da je postignut ilegalni dogovor jednog suca i države Srbije, prema kojem žrtve ne bi dobile nikakvu odštetu od Srbije i Miloševićevog režima”.

 

Prvobitno ju je dvoje policajaca pokušalo uhapsiti, članice udruženja “Majke Srebrenice” su se tome usprotivile, formirale živi zid, ali je stiglo pojačanje i Florence Hartmann je na silu odvedena.

Del Ponte: Neprihvatljivo hapšenje

Bivša tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je izjavila da je hapšenje Florence Hartmann “neprihvatljivo”.

“Ne mogu razumjeti da se to radi na tako važan dan, kada izriču presudu Karadžiću,” rekla je za AFP Del Ponte, koja je sada članica Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava i Komisije za istragu o Siriji.

Del Ponte je kazala kako se nada da će Florence Hartmann tokom dana biti puštena.

Bivša tužiteljica je rekla kako je nedavno razgovarala s Florence Hartmann u Ženevi i kako je ona jasno rekla da je spremna platiti kaznu kada se riješe izvjesna pitanja.

Izvor: Al Jazeera