Oglasi

Haradinajeva dva uslova da vodi dijalog sa Srbijom

Ustavni sud proglasio je neustavnim zakon o formiranju pregovaračke grupe koja bi trebala predstavljati Kosovo u nastavku dijaloga.
Ramush HaradinajRamush Haradinaj smatra da je proces dijaloga sa Srbijom kompromitiranEPA - Arhiva

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog sa Srbijom: jedan se odnosi na opoziciju, a drugi na međunarodni faktor.

Na pitanje Kohe ditore da li će se povinovati zahtjevu Ustavnog suda Kosova da predstavlja zemlju u finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom, nakon što je ovaj sud utvrdio neustavnom pregovaračku ekipu koju je formirala Skupština Kosova, on je rekao da se radi o nacionalnom pitanju, za šta je potrebna sveobuhvatnost, odnosno učešće i opozicije u dijalogu.

"Mogu voditi Vladu, ali ne mogu predstavljati Kosovo bez učešća svih", kazao je Haradinaj.

Drugi zahtjev je osiguravanje okvira koji će omogućiti priznanje dvije zemlje u postojećim granicama, bez čega on neće prihvatiti da bude dio dijaloga.

"Nepravedno je da neko od nas zahtijeva da sjednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktuelnih granica. To zahtijevam da ne bi bilo iznenađenja u dijalogu, kako se to dogodilo s granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmjenom teritorije", kazao je on.

Savjetovanje s predsjednikom Kosova

Rekao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

Ustavni sud Kosova je proglasio neustavnim zakon o formiranju pregovaračke grupe Kosova koja bi trebala predstavljati Kosovo u nastavku dijaloga.

Ustavni sud je utvrdio da je Skupština Kosova ovlaštena da ostvaruje ulogu nadgledanja vanjske politike i istovremeno je priznao pravo Vladi da predlaže i ostvaruje vanjsku politiku.

Također je utvrdio da se u ostvarivanju vanjske politike premijer savjetuje s predsjednikom Kosova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.