Haradinaj: Uzajamno priznanje, a ne ultimatumi i prijetnje

Dali smo odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu Vlade prema svim građanima Kosova, naveo je Haradinaj (EPA)

Povodom najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do 6. maja biti poznato na koji način će Srbija odgovoriti Kosovu na nametnute 100-odstotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, premijer Kosova Ramush Haradinaj apeluje da, umesto “ultimatuma i pretnji”, Srbija donese odluku o uzajamnom priznanju.

On je novinarima u Prištini rekao da ne želi da prejudicira šta će se dogoditi 6. maja, ali da apeluje na sve donosioce odluka  Srbiji da se, “umesto ultimatuma, vrate za sto i postignu sporazum o međusobnom priznanju”.

Već je viđeno, kazao je Haradinaj, da ultimatumi i pretnje ne donose napredak na Balkanu.

“Lideri u Srbiji bi trebalo da sednu kako bi postigli sporazum o uzajamnom priznavanju sa Kosovom u postojećim granicama”, rekao je premijer Kosova, preneli su mediji u Prištini.

Ne vidi svoju ulogu u Berlinu

Upitan o temama predstojećeg mini-samita u Berlinu i da li bi se na tom skupu mogla dogoditi deblokada dijaloga Srbije i Kosova, Haradinaj je rekao da nije ovlašćen za dijalog sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, za to je ovlašćen tim koji je izabran u Skupštini Kosova.

“Zato ne vidim svoju ulogu za tim pregovaračkim stolom”, kazao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

Dodao je, ipak, da ne zna da li bi taj sastanak mogao da deblokira dijalog između Srbije i Kosova i da ništa ne zna o eventualnom sporazumu koji bi, kako su ranije preneli neki mediji u Prištini, mogao biti postignut tom priikom.

Izvor: Agencije