Haradinaj traži da Kosovo izda potjernice za Vučićem i Dačićem

Ramush Haradinaj: Srbija ima potjernice, pa bi trebali i mi (Arhiva)

Ramush Haradinaj, ratni lider Oslobodilačke vojske Kosova, koga Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1998. i 1999. godine na Kosovu, izjavio je u subotu kako bi zvanična Priština trebala uvesti recipročne mjere Beogradu kada su u pitanju potjernice, javljaju agencije.

“Oni imaju potjernice, pa bi trebali i mi. [Premijer Srbije Aleksandar] Vučić ispunjava kriterije da se za njim izda tjeralica. [Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica] Dačić, također”, prenosi agencija Tanjug Haradinajevu izjavu za prištinske medije.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje.

On je sedmicu dana kasnije pušten na slobodu, do odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje teritorije Francuske.

‘Nove optužbe i dokazi’

Haradinaj je decembra 2004. godine izabran za premijera Kosova, a nakon 100 dana dao je ostavku, kako bi odgovarao za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za zloćine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Oslobođen je 2008. godine, a 2012. godine oslobađajuća presuda potvrđena je na apelacionom sudu.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je, kako tvrdi Beograd, proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Francuskoj, navodi Tanjug.

Apelacioni sud u francuskom gradu Colmaru najavio je kako će 2. marta saopćiti odluku o zahtjevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Izvor: Agencije