Haradinaj: Nema pregovora sa Srbijom o Trepči

Haradinaju je stav EU-a 'neprihvatljiv jer krši suverenitet države Kosovo' (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj odbacio je mogućnost pregovora o statusu Rudarskog kombinata Trepča u dijalogu Beograda i Prištine u Bruxellesu, prenosi Tanjug.

To je bio njegov komentar na izjavu glasnogovornice Europske komisije Maje Kocijančič, koja je rekla da status Trepče treba biti dio dijaloga Kosova i Srbije.

Prema Haradinajevim riječima, takav je stav “neprihvatljiv jer krši suverenitet države Kosovo”.

Haradinaj je na Facebooku napisao da Trepča “nije otvoreno pitanje” u odnosima Beograda i Prištine, ali i da građani i institucije Kosova “nikad neće dozvoliti pravljenje lažnih tema” čiji je cilj, po njegovu mišljenju, “podjela Kosova”.

Kocijančič je izjavila da status Trepče treba biti riješen pravno obvezujućim sporazumom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

‘Dijalogom riješiti sva otvorena pitanja’

Kako je kazala, “sva otvorena pitanja u odnosima dviju strana trebaju biti riješena finaliziranjem dijaloga”. 

“EU, kao posrednik u dijalogu, ima za cilj da pravno obvezujućim sporazumom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine budu riješena sva otvorena pitanja između dviju strana jednom i zauvijek”, odgovorila je Kocijančič na pitanje novinara Tanjuga o posljedicama usvajanja statuta Trepče u kosovskom parlamentu.

Kosovski parlament na posljednjoj je sjednici usvojio novi statut Rudarskog kombinata Trepča, koji predviđa njegovu preregistraciju iz javnog u dioničarsko društvo u većinskom vlasništvu Kosova.

Tom odlukom počinje se primjenjivati i ranije doneseni Zakon o Trepči, koji omogućuje strana i domaća ulaganja iz privatnog sektora u toj tvrtki.

Izvor: Agencije