Haradinaj: Kosovo na putu da izradi statut ZSO-a

Odluka o povlačenju platforme iz Skupštine došla je nakon stava Demokratskog saveza Kosova da neće glasati za njeno prihvatanje (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak da se situacija promenila i da Srpska lista neće, kako je najavila, jednostrano formirati zajednicu srpskih opština.

On je na konferenciji za novinare u Prištini, posle sednice Vlade, novinarima ponovo rekao da će ZSO biti formiran u skladu sa Ustavom Kosova.

Najavu Srpske liste da će, ako vlasti Kosova do 20. aprila, kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ne formiraju ZSO, oni to učiniti jednostrano predstavnici Kosova su doživeli kao ultimatum.

Kako je u međuvremenu Evropska unija Kosovu dala rok četiri meseca za realizaciju tog projekta, Srpska lista je odlučila da sačeka do isteka tog roka, nakon čega će odlučiti o narednim koracima.

“Situacija se promenila. Kosovo je na putu da izradi statut ZSO-a, tako da je ultimatum propao”, rekao je Haradinaj.

Beograd će čekati još tri mjeseca

Institucije Kosova su formirale radnu grupu koja će se baviti izradom statuta ZSO-a, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da će Beograd sačekati još, kako je rekao, tri preostala meseca da vidi da li će taj tim uraditi posao.

On je, međutim, rekao da ne očekuje da će Priština ispoštovati rok.

Portal Koha.net prenosi da će u Zvečanu 20. aprila politički predstavnici Srba održati sastanak sa članovima upravljačkog tima za osnivanje ZSO-a.

Dodaje se da se očekuje da će ovom sastanku prisustvovati i predstavnici Vlade Srbije.

Izvor: Agencije