Oglasi

Haradinaj: Kosovo čekaju jako osjetljive teme

Ni stvaranje vojske Kosova, ni smjena ministra unutrašnjih poslova nisu prepreka za viznu liberalizaciju i članstvo u Interpolu, smatra premijer Kosova.
Imao sam poštovanje prema ministru policije, ali potrebna je brža dinamika u Vladi, kaže Ramush HaradinajEPA

Premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da smjena ministra unutarnjih poslova Bejtusha Gashija, ni usvajanje paketa zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova neće utjecati na viznu liberalizaciju i učlanjenje Kosova u Interpol, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, on je rekao da ministre imenuju stranke koje su u vladajućoj koaliciji, tako da je prihvatio odluku Alijanse za budućnost Kosova Behgjeta Pacollija da se Gashi smijeni i imenuje Ekrem Mustafa na tu poziciju.

[embed:render:node:300116:right]

Po Haradinaju, "proces vizne liberalizacije ne ovisi samo o jednom čovjeku".

"Imao sam poštovanje prema ministru Gashiju, ali potrebna je brža dinamika u Vladi i dolazak novog ministra je još jedna mogućnost. Može biti dobra mogućnost i za temu vizne liberalizacije ukoliko ministar ozbiljno preuzme svoju agendu", kazao je Haradinaj.

Vizna liberalizacija u decembru

Nije očekivao da će se na dnevnom redu Skupštine Kosova već u četvrtak naći prvo čitanje paketa od tri zakona za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, ali da će drugo čitanje svakako biti nakon 20. studenog, odnosno nakon glasanja o učlanjenju Kosova u Interpol.

Smatra i da su pred Kosovom tri jako osjetljive teme: vojska, Interpol i vizna liberalizacija.

"Jedna je tema potpuno nacionalna, a to je vojska Kosova. Radit ćemo točno naš posao. Imamo Interpol, to nije lak proces i bit ćemo pažljivi da se završi kako treba i naša policija će potom moći pokazati tko je te ostvariti mnogo uspješnih partnerstava sa svjetskim organizacijama policije", kazao je Haradinaj. 

Kada je riječ o procesu vizne liberalizacije, preostala je još odluka Vijeća ministara unutarnjih poslova Europske unije, koje će zasjedati početkom prosinca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.