Oglasi

Haradinaj: Brisel šuti dok se iz Banje Luke poziva na osvajanje Kosova

Premijer Kosova kritizira Evropsku uniju što ne reagira na 'destabilizirajuće akcije Srbije', koje sada provodi preko 'svog satelita koji se zove Republika Srpska'.
U Banjoj Luci je u srijedu održan 'provokativni marš usmjeren na destabilizaciju cijelog Balkana', tvrdi Ramush HaradinajEPA

Premijer Kosova Ramush Haradinaj prozvao je u četvrtak Evropsku uniju zbog nereagovanja na, kako tvrdi, nove provokacije Beograda, ovog puta preko "svog satelita" bh. entiteta Republika Srpska, gde su, tokom obeležavanja Dana RS-a, pevane pesme kojima je pozivano na "osvetu i osvajanje Kosova".

On je na svom Facebook profilu napisao da Brisel vrši pritisak samo kada su u pitanju legitimne odluke Vlade Kosova, kao što su stopostotno povećanje poreza na robu uvezenu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine).

"Dok EU koristi sve načine da izvrši pritisak na Kosovo da ukine legitimnu i zakonsku meru uvođenja takse, što koriste sve razvijene zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kanada... ne oglašava se na scene [u Banjaluci] u kojima se poziva na rat i genocid", naveo je Haradinaj.

'Srbija ne prihvata evropske vrijednosti'

Neuspehom EU-a smatra to što Brisel ne reaguje na "destabilizujuće akcije Srbije", koje sada sprovodi preko "svog satelita koji se zove Republika Srpska".

Srbija, tvrdi Haradinaj, aktivno odbija da se integriše i prihvati evropske vrednosti, dok je u Banjaluci u sredu održan "provokativni marš, usmeren na destabilizaciju celog Balkana".

Tvrdi da je tokom obeležavanja Dana RS-a pevana pesma Heroji Kosova, koja, kako kaže, "poziva na osvetu i invaziju Kosova", a sve to, dodaje, prate pozivi protiv EU-a.

To ga sve, kaže, podseća na "režim" Slobodana Miloševića i događa se u prisustvu "Vučićeve pemijerke Ane Brnabić i ministra odbrane Aleksandra Vulina".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.