Hapšenja u Turskoj nakon talačke krize

Tužitelj Kiraz, kojeg su naoružane osobe držale kao taoca, podlegao je u bolnici u koju je prebačen teško ranjen (EPA)

Turske vlasti su u Antaliji uhapsile više od 30 simpatizera zabranjene ljevičarske organizacije, dan nakon talačke krize u istanbulskom sudu u kojem su ubijeni glavni tužilac i dvojica ljevičara koji su ga zarobili.

Tamošnji mediji prenose kako su akcije proveli pripadnici jedinice za suzbijanje terorizma. Prema obavještajnim podacima, članovi Revolucionarne narodne oslobodilačke fronte (DHKP-C), koja se nalazi i na evropskom i američkom popisu terorističkih organizacija, planirali su proteste.     

Turski premijer Ahmet Davutoglu je ranije u osvrtu na talačku krizu u Istanbulu u kojoj je, zbog teških povreda, podlegao tužilac Mehmet Selim Kiraz najavio kako će biti poduzete oštre mjere u borbi protiv terorizma.

“Sigurnosni poslovi u palatama pravde bili su povjereni privatnim zaštitarskim firmama, a od sada će taj posao efikasnije obavljati policijske jedinice. Možda će biti poduzete mjere kako bi policijske jedinice direktno nadgledale sigurnost. U vezi s borbom protiv terorizma, ne praveći nikakve razlike u vezi s lokacijom i osobama, kakve god mjere budu potrebne, bit će poduzete”, rekao je Davutoglu.

Hiljade ljudi su se okupile na komemoraciji za ubijenog Kiraza u Istanbulu.    

Ministar pravde okupljenima je obećao daljnja hapšenja i kažnjavanje odgovornih za taj zločin. U blizini zgrade suda, gdje se jučer dogodila talačka kriza, pooštrene su mjere sigurnosti, a na ulicama se nalazi veliki broj policajaca.  

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je tokom posjete Rumuniji, govoreći o talačkoj krizi u Istanbulu, zatražio da se pažljivo razmotri taj slučaj.

“U ovom događaju ne postoji ništa što se može olako shvatiti. Slučaj treba pažljivo razmotriti i izvući pouku. Čestitam policiji na operaciji. Oni su odmah nakon što su čuli pucnje otišli na to mjesto i uradili ono što je potrebno”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da je nakon tog slučaja potrebno razmotriti na koji način se može ući u sud te koje je procedure potrebno uvesti da bi se spriječili slični incidenti.

Ubijena dva otmičara

“Nakon ovoga što se desilo, potrebno je razgovarati o pitanjima kao što su ulazak advokata i drugih uposlenika u sudove i kojim procedurama će biti podvrgnuti. Potrebno je sve to detaljno razmotriti”, kazao je Erdogan.

Istanbulski glavni tužilac Mehmet Selim Kiraz, kojeg su naoružane osobe držale kao taoca, podlegao je u bolnici u koju je prebačen teško ranjen.

Šef istanbulske policije Selami Altinok ranije je izjavio da su dvojica napadača smrtno stradala tokom policijske akcije.

Operacija je, kako je kazao, trajala osam sati.

Nepoznati napadači uzeli su Kiraza za taoca u njegovoj kancelariji u Istanbulu. Prethodno su oružjem zaprijetili i udaljili Kirazovog administrativnog saradnika.

Na mjesto događaja stigla je policija, koja je pokušala otvoriti vrata kancelarije, ali u tim momentima su se začula dva pucnja.

Zgrada je evakuirana, a policija je pokrenula akciju oslobađanja zarobljenog tužioca, prenijela je Anadolija.

U toj su akciji smrtno stradala dvojica otmičara, dok je tužilac ranjen s tri metka u glavu i dva u tijelo.

Kiraz je bio zaposlenik Odjela istanbulskog tužilaštva za procesuiranje službenika, koji je vodio istragu o smrti Berkina Elvana, mladića koji je stradao tokom incidenata za vrijeme protesta u istanbulskom Gezi parku polovicom 2013. godine.

‘Narodni sudovi’

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija – Front ranije je zaprijetila da će ubiti Kiraza ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi vezani za Elvanov slučaj.

Grupa je od Kiraza navodno tražila da otkrije identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva mladića ili će biti ubijen.

DHKP-C je na svojoj internetskoj stranici objavio kako želi da policajac kojeg krive za Elvanovu smrt to prizna na televiziji, da se policajcima umiješanim u slučaj sudi na “narodnim sudovima” te da se optužbe protiv onih koji su sudjelovali na protestima za Elvana odbace.

DHKP-C je objavio fotografiju tužioca s prislonjenim pištoljem na čelu.

Policijski tim nekoliko sati je pregovarao s osobama koje su držali Kiraza u njegovom uredu, a onda su krenuli u akciju, koja je rezultirala likvidacijom otmičara i teškim ranjavanjem, a kasnije i smrću tužioca. 

Izvor: Al Jazeera i agencije