Hammond upozorava na Rusiju kao prijetnju britanskoj sigurnosti

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je u utorak istakao kako Rusija, ponovno, može biti najveća prijetnja britanskoj sigurnosti. On je, tokom govora u Londonu, istakao kako britanski obavještajne agencije poboljšavaju mjere kako bi se mogle suprotstaviti.

„Na poznatom smo terenu, svi mi stariji od 50 godina, kada je riječ o ruskom agresivnom ponašanjem koje je žestok podsjetnik kako Rusija ima potencijala da predstavlja najveću prijetnju našoj sigurnosti. Zbog toga će nastavak prikupljanja podataka o ruskim mogućnostima i namjerama biti vitalni dio napora naših obavještajnih službi u budućnosti. Nije slučajnost da sve naše agencije ponovo upošljavaju agente koji govore ruski jezik“, istakao je on.

Novinar Al Jazeere Laurence Lee iz Londona javlja kako Hammondov „apokaliptični“ ton je dijelom pod utjecajem činjenice da on, kao bivši ministar odbrane, traži više sredstava za Ministarstvo odbrane iz državnog budžeta prije pregleda državnog proračuna naredne sedmice.

„Prisutna su upozorenja o ogromnim smanjenjima sredstava za britansku vojsku i još 30.000 vojnog osoblja moglo bi ostati bez posla. Čini se da je Hammondov istup sa ciljem da se povećaju iznosi namijenjeni njegovim odjelima i da koristi prijetnje Rusije i grupe Islamska država Irak i Levant da to opravda“, istakao je Lee.

„Nema sumnje da Hammond misli ono što govori kada upozorava na prijetnje, ali je na sceni i interna politika.“

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je početak vojnih vježbi na jugu države. Vježbe su pokrenute u regiji Stavropol, a navodno se sastoji i od proba artiljerije i višecjevnih raketnih sistema.

Hammond je istovremeno i otvoreno optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za narušavanje mira u istočnoj Europi, ilegalnom aneksijom Krima i korištenjem ruskih trupa za destabilizaciju istočne Ukrajine.

“Suočavamo se s time da je ruski lider odlučan u namjeri da ne učestvuje u međunarodnom sistemu, zasnovanom na pravilima, koji održava mir među zemljama. Odlučio je da ga podriva”, kazao je Hammond.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužuje predsjednika Evropskog vijeća, poljskog političara Donalda Tuska, i briselske birokrate da potpiruju sukobe između Rusije i članica EU-a.

“Osim što grade konsenzus, članice EU-a moraju odrediti pravila ponašanja za zvaničnike Brisela. Birokratija EU-a do sada je potpirivala sukob u odnosima članica evropskog bloka i Rusije”, navodi Lavrov.

Povučene veće količine oružja

On je u Moskvi ugostio španskog ministra vanjskih poslova Joea Manuela Garcia-Margalla. Španski ministar je poručio da se, kada je riječ o odnosima EU-a i Ukrajine, moraju uzeti u obzir i ruski interesi. Evropa i Rusija moraju obnoviti savezništvo, također je poručio Garcia-Margallo.

“Očigledno je da odnosi Rusije i EU-a nisu na zavidnom nivou. Ta situacija mora biti riješena, naročito kada je riječ o problemima u Ukrajini”, saopćio je.

Na istoku Ukrajine trenutno je mirno. Predsjednik ove države Petro Porošenko poručio je kako su proruski pobunjenici povukli veće količine naoružanja s fronta, u skladu s primirjem potpisanim prije tri sedmice.

Intenzitet borbi je znatno smanjen, ali činjenica da se dvije strane međusobno optužuju za nastavak nasilja, govori o krhkosti primirja iz Minska.

Izvor: Al Jazeera i agencije