Hamas: Širokim otporom može se zaustaviti izraelska aneksija

Naš narod zna da se samo širokim otporom možemo suprotstaviti planovima aneksije kolonijalista, poručio je Hamas (EPA)

Palestinski pokret Hamas poručio je da se širokim otporom svih strana može zaustaviti izraelski plan aneksije palestinskog teritorija.

Glasnogovornik Hamasa Hazim Qasem uputio je saopćenje nakon što su izraelski vojnici na Zapadnoj obali otvorili vatru i ubili Palestinca, prenosi Anadolija.

“Naš narod dobro zna da je moguće samo širokim otporom suprotstaviti se planovima aneksije kolonijalista te ukloniti ilegalne doseljenike sa palestinskog teritorija”, kazao je Qasem.

Izraelski vojnici ubili su u četvrtak palestinskog tinejdžera u gradu Salfitu, na okupiranoj Zapadnoj obali, pod navodima da je bacio “Molotovljev koktel” na vojnike.

Guverner Salfita Abdalkah Khmail rekao je da je Ibrahim Abu Jakub ubijen a drugi Palestinac ranjen u nogu prevezen u bolnicu, prenosi Tanjug.

On kaže da su njih dvojica šetala selom kada su izraelski vojnici otvorili vatru “bez razloga”.

Ilegalna jevrejska naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu, a obojica su pritom najavili da će od početka jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Ministar regionalne saradnje Ofir Akunis, koji je vrlo blizak Netanyahuu, izjavio je 1. jula da je plan aneksije određenih područja na Zapadnoj obali odgođen do nekog drugog datuma.

Napominjući da izraelski i američki zvaničnici nastavljaju razgovore o finalizaciji plana, Akunis je rekao da očekuje da će plan biti proveden do kraja jula.

Izvor: Agencije