Halilhodžić vodio Alžir od dna do zvijezda

Grupa navijača reprezentacije Alžira pokrenula je peticiju putem interneta za ostanak Vahida Halilhodžića na klupi ove afričke selekcije još jednu godinu, javlja Anadolija.

U saopćenju je navedeno da će prikupljeni potpisi biti isporučeni Nogometnom savezu Alžira, čijem je predsjedniku upućena je poruka “da produži ugovor Halilhodžiću na još jednu godinu”.

Samo jedan sat nakon što je peticija pokrenuta prikupljeno je 14.000, a do 4. jula očekuje se da bi moglo biti prikupljeno milion potipsa za popularnog Vahu.


Vahid Halilhodić (61) nije se pojavio na konferenciji za medije nakon poraza od Njemačke (1:2) nakon produžetaka u osmini finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, a prema informacijama iz alžirskog tabora, Halilhodžić je odlučio napustiti svoju dužnost.

“Ne znam što će se dogoditi, čuo sam razne glasine, ali ako se Vahid oprašta, vjerujem kako će otići kroz velika vrata. To smo mu dužni zbog svega dobrog što je napravio za alžirski nogomet”, izjavio je bek alžirske reprezentacije Madjid Bougherra.

“Zahvaljujem se Vahidu, jer je uz mnogo rada odveo ovu ekipu od dna do zvijezda. Svi igrači su mu se nakon utakmice iskreno zahvalili i od srca ga zagrlili”, kazao je golman Rais Mbolhi, koji je sa 12 odbrana proglašen igračem utakmice, iako je njegova ekipa izgubila.

Zbog nepojavljivanja na konferenciji za novinare, Svjetska nogometna federacija bi mogla Halilhodžića.

Maksimalna kazna za nedolazak na konferenciju je šest mjeseci suspenzije i 100.000 dolara kazne, a trenutno nije poznato da li će krovna svjetska nogometna organizacija uzeti u obzir okolnosti u kojim se našao alžirski selektor i hoće li i kakvu će kaznu izreći Halilhodžiću.



Kako prenosi novinar Eurosporta Reda Maher, navijači Alžira su nakon sinoćnjeg poraza na društvenim mrežama tražili da Vaha ostane njihov selektor.

“Vratite nam Vahida, želimo da ostane naš trener”, napisala je Ikram Atig.

“Vi ne znate koliko mi volimo našeg selektora Vahida”, poručila je Sarra Rechid.


Koliko je Halilhodžiću teško pao poraz od Njemačke pokazuje i snimak na kojem se vidi kako selektor “Pustinjskih lisica” grli svoje igrače nakon susreta. 


Alžir Vahida Halilhodžića nije izbacio moćnu Njemačku, ali ju je odveo u neizvjesnost produžetaka.

Alžirci su pokazali vrlo hrabru igru, i to čak bez šest igrača koji su protiv Rusije napravili podvig i ušli u osminu finala prvi put u historiji.

Njemački “stroj” u 90 minuta nije pronašao “rupu” u taktički discipliniranoj igri Alžiraca, kod kojih je golman Rais Mbohli bio sjajan na golu, dok je na drugoj strani njemački golman Manuel Neuer, zapravo, cijelu utakmicu igrao stopera.

Njemačka reprezentacija je tri puta bila svjetski prvak (1954, 1974, 1990), a “Elfu” je ovo osma uzastopna pobjeda u osmini finala na SP-u od 1986. godine.

Alžiru je već sam plasman u osminu finala najveći uspjeh u historiji, a njihovoj ekipi je falila mala pomoć sreće da prekinu njemački niz.

SP u Brazilu 2014

Alžirci su bez respekta ušli u dvoboj i već u 8. minuti Slimani je išao sam prema Neueru, dok je njemački golman zatvorio ugao alžirskom napadaču.

U 18. minuti alžirski bek Ghoulam u izglednoj prilici šutira pored gola, a u 38. minuti snažan udarac Mostefe se odbio od Mertesackera. Neuer je već bio svladan, ali je lopta otišla pola metra od stative.

Prva velika njemačka prilika na utakmici dogodila se u 40. minuti, kada dalekometan udarac Kroosa golman Mbohli odbija, a natrčava Goetze, koji, ipak, nije uspio provući loptu ispod alžirskog čuvara mreže.

Već u prvoj minuti drugog dijela prilike su propustili novoušli Schurrle i Mustafi, u 60. minuti Lahm je pokušao s 25 metara, a Mbohli jedva vadi loptu iz rašlji.

U 80. minuti priliku utakmice je propustio Muller, čiji je udarac sa pet metara glavom čudesno odbranio Mbohli, a Muller je samo tri minute kasnije, opet u velikoj prilici, zapucao lošim šutom pokraj gola.

U 90. minuti ponovno izgledna prilika za Nijemce i opet Mbohli spašava Alžir, koji je izborio produžetak.

Ono što nisu uspjeli u regularnom dijelu, Nijemcima je pošlo za rukom u drugoj minuti produžetka. Muller je prošao po lijevoj strani, a njegov ubačaj je Schurrle sretno skrenuo u mrežu dotad nesavladivog Mbohlia.

U 102. minuti Mostefa je propustio najveću priliku za Alžir na utakmici – bio je sam na deset metara i promašio gol.

Alžirci nisu smogli snage za izjednačenje, a Njemačka je u 119. minuti postigla i drugi zgoditak, nakon što je Mesut Ozil iz blizine postigao svoj prvi zgoditak na prvenstvu.

U zadnjim sekundama Djabou je uspio smanjiti za Alžirce, koji su ipak postigli počasni zgoditak i nagrađeni su za vrlo hrabru igru.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske 4. jula u Rio de Janeiru.


Alžirska nogometna reprezentacija je ulaskom u osminu finala SP-a u Brazilu ispisala povijest, a Halilhodžić potvrdio status legende – igračke, trenerske, izborničke i ljudske.

I Halilhodžić je prije 32 godine svjedočio iz prve ruke rezultatskim uspjesima “Pustinjskih lisica”, prije svega pobjedi protiv aktualnih europskih prvaka Nijemaca, tada Zapadnih Nijemaca, na otvaranju Mundijala. Alžiru nisu bile dovoljne ni dvije pobjede u skupini, jer su Nijemci i Austrijanci “bratski” odigrali za prolazak obje reprezentacije i slanje Alžiraca kući.

Više pročitajte ovdje.


Selektora alžirske nogometne reprezentacije Vahida Halilhodžića je uoči susreta s “Elfom” naljutilo pitanje na konferenciji za novinare hoće li početak ramazana, mjeseca posta za muslimane, utjecati na pripreme njegove ekipe za okršaj osmine finala s Njemačkom.

To je privatna stvar svakog igrača, odbrusio je Halilhodžić na pitanje hoće li alžirski reprezentativci, koji su postigli historijski uspjeh ulaskom u nokaut-fazu SP-a, tokom ramazana postiti od zore do zalaska sunca, budući da ih je očekivao susret s favoriziranom Njemačkom.

“Ovo nije prvi put da imam igrače muslimane u ekipi, a i ja sam musliman. Uvijek sam im dopuštao da budu slobodni. Ovo je privatno pitanje i njime pokazujete nepoštivanje”, rekao je Halilhodžić novinarima i poručio: “Trebali biste govoriti samo o nogometu. Prestanite me ispitivati o ramazanu, inače ću se dići i otići.”

Izvor: Al Jazeera i agencije