Hakeri optuženi za veze s Rusijom napali tri evropske kompanije

Sumnja se da su hakeri povezani s ruskim vojnim obavještajcima (Reuters)

Hakeri su napali tri energetske i transportne kompanije u Ukrajini i Poljskoj novim sofisticiranim virusom i možda planiraju destruktivne kibernetičke napade, objavila je kompanija za softversku sigurnost u srijedu.

U izvještaju firme ESET iz Slovačke ne navode se hakerske aktivnosti, zabilježene između 2015. i sredine 2018. godine u nekoj određenoj zemlji, ali se okrivljuje grupa koju je optužila Velika Britanija za povezanost s ruskim vojnim obavještajcima.

Taj najnoviji izvještaj podiže sumnje Zapada o ruskoj špijunskoj agenciji GRU, koju je London optužio za izvođenje “bezobzirne kampanje” globalnih kibernetičkih napada i pokušaja ubistva bivšega dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj.

Moskva  negira te optužbe.

Visokoprofilni kibernetički napadi

Istražitelji u ESET-u rekli su da je grupa, odgovorna za seriju ranijih napada usmjerenih na ukrajinski energetski sektor, koristila zlonamjerni softver BlackEnergy, a sada razvija i koristi novi zlonamjerni softver GreyEnergy.

ESET je pomogao da se istraži serija visokoprofilnih kibernetičkih napada proteklih godina, uključujući i one na ukrajinski energetski sektor, koji su uzrokovali nestašicu energije krajem 2015. godine.

Kijev je optužio Moskvu da stoji u pozadini tih napada, dok je američka firma za kibernetičku sigurnost FireEye rekla kako se smatra da je odgovorna grupa poznata pod imenom Sandworm.

Britanska špijunska agencija GCHQ saopćila je ovog mjeseca da su oba imena – BlachEnergy Actors i Sandworm – povezana s GRU-om.

Izvor: Agencije