Oglasi

Hahn: EU će predložiti početak pregovora s Makedonijom i Albanijom

Evropski komesar za proširenje smatra da su obje zemlje provele važne reforme u proteklom periodu i da su spremne za naredni korak.
Evropska komisija bi do ljeta mogla predložiti da počnu pristupni pregovori sa Skopljem i Tiranom, kaže Johannes HahnEPA

Evropska unija predložiće otpočinjanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, izjavio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

"Evropska komisija će uskoro predložiti, najverovatnije do leta, da članice Unije otpočnu pristupne pregovore sa Albanijom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom", rekao je Hahn za nemački listu Velt, preneo je portal Blumberg.

Prema evropskom komesaru za proširenje, obe zemlje su sprovele važne reforme u proteklom periodu i spremne su za sledeći korak.

Moguć prijem u paketu sa Srbijom i Crnom Gorom

Albanija je "mnogo uradila u borbi protiv organizovanog kriminala", kazao je Han.

Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine, a Albanija od 2014. godine.

Blumberg piše da će se te dve zemlje priključiti Srbiji i Crnoj Gori, koje su započele pristupne pregovore 2014. i 2012. godine i koje bi mogle da postanu članice EU-a najranije 2025. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.