Hague: Izrael gubi podršku zbog naselja

Širenje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama odvelo je nade za dvodržavno rješenje spora blizu nestanka (EPA)

Britanska administracija je objavila kako je širenje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama odvelo nade za dvodržavno rješenje spora blizu nestanka.

Ministar Velike Britanije za vanjske poslove William Hague, koji je komentirao parlamentarne izbore u Izraelu u utorak, upozorio je izraelsku vladu da je njeni potezi koštaju međunarodne podrške.

„Nadam se da će bilo koja vlada koju Izrael dobije shvatiti kako se približavamo posljednjoj šansi da dođemo do takvog rješenja“, kazao je Hague na zasjedanju britanskog Parlamenta.

„Osuđujem nedavne izraelske odluke da širi naselja. Skoro svakodnevno razgovaram sa izraelskim liderima i izražavam našu duboku zabrinutost jer politika širenja naselja umanjuje međunarodnu podršku i to će na kraju načiniti rješenje sa dvije države nemogućim.“

Na pitanje da li Evropska unija treba prekinuti trgovanje sa Izraelom kako bi došlo do napretka pregovora, Hague je kazao kako EU ima dosta posla, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi ustanovila „poticaje“ i „restrikcije“ u pogledu daljih pregovora.

„Sat otkucava, a prijete potencijalno užasne posljedice za mirovni proces“, dodao je.

Povratak pregovorima

Pregovori, koje podržavaju SAD, zamrznuti su od 2010. godine zbog palestinskog protivljenja nastavka izgradnje naselja. Netanyahu je zahtijevao da se Palestinci vrate za pregovarači sto bez preduslova.

Hague je kazao kako je 2013. ključna godina za mirovne pregovore zbog izbora u Izraelu i početka drugog mandata američkog predsjednika Baracka Obame.

„Ako ne napravimo napredak ove godine, ljudi će zaključiti kako je dvodržavno rješenje postalo nemoguće“, kazao je Hague, te dodao kako se i Izraelci i Palestinci trebaju vratiti pregovorima bez preduslova.

Izvor: Agencije