Oglasi

Hag: Istraga zbog Karadžićevog javljanja na tribinu u Podgorici

Ratni zločinac, osuđen, između ostalog, za genocid počinjen u Srebrenici, javio se telefonski iz haškog pritvora na tribinu u glavnom gradu Crne Gore.
Komandir pritvorske jedinice dobio je naredbu da presluša sve neodobrene telefonske razgovore Radovana Karadžića od 1. majaEPA-EFE

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je u utorak istragu povodom telefonskog uključenja presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića iz haškog pritvora na tribinu održanu 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici, kao i prisluškivanje njegovih razgovora u sljedećih sedam dana.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posjetama i komunikaciji.

Zbog toga je naredio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 1. maja, a isti nalog važi i za sljedećih sedam dana, počev od 6. maja.

Genocid počinjen u Srebrenici

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić još nije premješten u zatvor u kojem će služiti kaznu i u pritvorskoj je jedinici Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Prilikom uključenja u tribinu, prema pisanju medija, poručio je Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta (misleći na Crnogorce).

Na tribini govorio i Krajišnik

Rekao je da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Tribinu u Srpskoj kući organizirali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava".

U trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsjednik Skupštine bh. entiteta Republika Srpska Momčilo Krajišnik, također presuđeni ratni zločinac, koji je odslužio zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.