Hag: BiH predala zahtjev za reviziju

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem u Hagu je predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Softić je nakon predaje zahtjeva napustio Međunarodni sud pravde, izvijestila je Arduana Pribinja, reporterka Al Jazeere.

Kada primi aplikaciju, registar suda provjerava određene činjenice i rokove, a zatim šalje drugoj strani – Srbiji, da se izjasni o zahtjevu. Rok za to nije određen. Moguć je i odgovor BiH, i potom zasjeda Vijeće suda koje odlučuje o dopustivosti revizije presude.

Ranije je javljeno da je u Hag otputovao i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pravna pitanja Dževad Mahmutović, a bh. delegaciji najvjerovatnije će se u petak pridružiti i predstavnici nevladinih udruženja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić zakazao je za četvrtak vanrednu sjednicu tročlanog Predsjedništva države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hagu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје.

Ivanić je u najavi sjednice naglasio kako će nakon susreta s dva ostala člana bh. Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, sudu u Hagu uputiti pismo u kojem će taj sud obavijestiti da “iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina”.

‘Dnevna komunikacija s Beogradom’

Prvo pismo takvog sadržaja već je poslao polovinom prošle godine.

Naveo je kako će novo pismo biti upućeno u njegovo ime, ali kao pismo predsjedavajućeg bh. Predsjedništva i da će jasno reći da BiH ne stoji iza revizije.

Nakon susreta u Beogradu u srijedu, gdje je o zahtjevu za reviziju presude za genocid razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, Ivanić je najavio “bukvalno dnevnu komunikaciju” s Beogradom.

Tom prilikom je rekao kako politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini “imaju namjeru da koriste institucije u svom interesu i rade ono što misle da je korisno”.

Izetbegović: Ivanić djeluje neustavno

S druge strane, iz kabineta Bakira Izetbegovića ističu da je pravno neutemeljena Ivanićeva teza da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. i da u odsustvu te odluke Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007., a tada je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije