Haftar napustio pregovore, nije potpisao primirje

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju koju vodi Fayez al-Sarraj potpisala je primirje (Reuters)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je komandant istočnih libijskih snaga Khalifa Haftar napustio Moskvu a da nije potpisao sporazum o primirju, objavila je ruska novinska agencija Tass. 

Komandant Libijske narodne vojske (LNA) Haftar na pregovorima pod pokroviteljstvom Turske i Rusije u Moskvi dan ranije zatražio je dodatno vrijeme da razmisli hoće li staviti svoj potpis na sporazum o prekidu vatre koji je potpisala suprotna strana – međunarodno priznata vlada u Tripoliju koju vodi Fayez al-Sarraj, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi Hina.

Na službenoj Facebook stranici istočnih libijskih snaga, koje nastoje osvojiti Tripoli u kojem je sjedište Sarrajeve vlade, u utorak je objavljeno da je LNA “spreman i odlučan” postići pobjedu.

‘Naučit ćemo Haftara lekciju’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će libijskog generala Haftara “naučiti lekciju”, ako nastavi borbe nakon što je napustio mirovne pregovore u Moskvi. 

“Nećemo oklijevati da pučistu Haftara naučimo zasluženu lekciju, ako nastavi napade na legitimnu vladu i našu braću u Libiji”, rekao je Erdogan na sastanku njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari u govoru koji je prenosila televizija. 

Erdogan je rekao da će o tome raspravljati na razgovorima u Berlinu u nedjelju na kojoj će učestvovati nekoliko zemalja. 

“Pučista Haftar nije potpisao primirje. Prvo je rekao da jeste, ali je kasnije nažalost napustio Moskvu. Pobjegao je iz Moskve”, rekao je Erdogan. 

“Uprkos tome, smatramo da su razgovori u Moskvi bili pozitivni jer su pokazali pravo lice pučiste Haftara.”

Lavrov: Napori se nastavljaju

Šef ruske diplomatije Sergel Lavrov izjavio je da tokom pregovora u Moskvi nisu postignuti “konačni rezultati” o rješenju situacije u Libiji, ali da se napori nastavljaju.

Lavrov je rekao i da je libijska državnost uništena u NATO akcijama 2011. godine i upozorio da se borci kreću iz Idbliba u Siriji ka Libiji kako bi destabilizirali situaciju u toj zemlji, prenose ruske agencije.

“Libijska državnost uništena je NATO bombardovanjem 2011, i mi smo se do sada bavili posljedicama tog zločinačkog, nelegalnog avanturizma”, rekao je Lavorv.

Pregovori su u ponedjeljak trajali sedam sati i u njima su učestvovale delegacije dvije libijske strane, a prisustvovali su i turski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i odbrane Hulusi Akara i dvojica ruskih kolega Sergej Lavrov i Sergej Šojgu.

Nije bilo fizičkog susreta između šefa vlade koju priznaje UN, Fayeza al-Sarraja i vođe istoka zemlje maršala Khalifa Haftara.

Devetomjesečna ofanziva

Libijski građanski rat izbio je nakon pobune uz podršku NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moammar Gaddafi.

Ta sjevernoafrička država bogata naftom od tada je u haosu, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Haftar. 

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošlu srijedu da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofanziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Haftara na Tripoli. 

I LNA i međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju u subotu u ponoć počeli su s primirjem, ali ono je vrlo brzo prekršeno i od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare. 

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško se može provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama.

Izvor: Agencije