Gvatemala: Suđenje za genocid diktatoru

U Gvatemali je počelo suđenje za genocid i zločine protiv čovječnosti bivšem diktatoru Efrainu Riosu Monttu.

Prema optužnici, Mont je tokom građanskog rata naredio mučenja i ubistva hiljada pripadnika majanske zajednice.

Montt je stigao u sudnicu u Guatemala Cityju, gdje se rukovao s državnim tužiocima.

“Među dokumentima koji će biti predstavljeni nalaze se knjige s planovima vojnih kampanja, izvještaji stručnjaka, izvodi iz (matičnih) knjiga rođenih i umrlih, tajni dokumenti… Imamo mnoštvo dokumenata koji pokazuju šta se desilo u regiji Ixchil (iks-čil) tokom 1982. i 1983. godine”, kazao je Edgar Perez, advokat porodica žrtava.

Vladao 17 mjeseci

Rios Montt je vladao Gvatemalom 17 mjeseci, 1982. i 1983. godine. Ti mjeseci smatraju se najbrutalnijim periodom građanskog rata koji je trajao 36 godina.

Za vrijeme njegove vladavine državne snage sigurnosti sravnile su sa zemljom cijela sela. Polja su spaljivana, kuće uništavane, žene silovane i ubijane…

Montt je optužen da je naredio ubistvo više od 1.700 pripadnika majanske zajednice, za koju je vlada smatrala da podržava ljevičarske gerilce.

Preživjeli i predstavnici porodica žrtava prisustvovali su početku suđenja i poručili da će dolaziti u sudnicu koliko god bude potrebno.

“Svi članovi naših porodica su masakrirani, pogubljeni bez razloga. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena. Bez obzira na to koliko dugo će suđenje trajati, bit ćemo ovdje, jer je naša misija da se okonča nepravda u Gvatemali”, govori Francisco Chavez, preživjeli.

Zabrinutost javnosti

Advokati bivšeg diktatora tvrde da mu se ne može suditi, na osnovu Zakona o amnestiji iz 1996. godine.

Ali, sudija je odlučio da se suđenje, ipak, održi.

Mnogi su zabrinuti da pravosudni sistem Gvatemale još nije spreman za tako značajno suđenje.

Ipak, činjenica da je uopće počelo, tri decenije nakon navodnih zločina, pruža im nadu da se zemlja konačno počela suočavati s prošlošću.

Izvor: Al Jazeera