Gutman Handkeu: Suočite se s majkama Srebrenice i logorašima Omarske

'Znao sam da nas Handke ne poštuje, ali u svojim izjavama on srozava cijelu novinarsku silu tako što govori da je sve što su znali o ratu glupost', rekao je Gutman (Twitter)

Američki novinar i autor Roy Gutman večeras se obratio stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici Stockholmu, gdje su održane demonstracije protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

Veoma emotivan govor u hladnom Stockholmu Gutman je završio porukom Handkeu da se treba susresti s majkama Srebrenice i logorašima koji su preživjeli pakao logora Omarska kod Prijedora.

Jasan pokazatelj stavova

Dodao je da je Austrijancu neophodan taj susret kako bi “utvrdio tačne činjenice jer njegove priče nisu zasnovane na činjenicama i istini”.

Gutman je autor knjige Svjedok genocida i prije protesta rekao je da je sedmicama čekao da poslaže sliku iz 1992. i o logorima jer nije htio napisati neistinu, da ga neko ne proziva, jer je to odlika novinara, ali i pisca koji o tom piše.

Nedavno je komentirao Handkeova djela za koja vjeruje da su jasan pokazatelj autorovih stavova i ne vjeruje da je Švedska akademija uradila dobar posao pri istraživanju djela osobe kojoj daje nagradu.

“Znao sam da nas Handke ne poštuje, ali u svojim izjavama on srozava cijelu novinarsku silu tako što govori da je sve što su znali o ratu glupost. Nikad prije nisam vidio koliko je arogantan, ali sada vidim”, rekao je on prije uručenja nagrade.

Uručenje nagrada

U stokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća) uručene su Nobelove nagrade za 2019, uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu.

Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan uručenja priznanja organizirani protesti.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske. Spontani protesti, uoči formalnog uručivanja nagrade, održani su ispred Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, a poslije toga i u švedskoj prijestonici.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. i žrtvama ratnih djelovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije