Oglasi

Guterres: Zbog podjela i dalje će biti ratova

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda kaže da su prevencija sukoba i posredovanje dva važna alata za ublažavanje ljudskih patnji.
Antonio Guterres: Podjele unutar međunarodne zajednice znače da će se i dalje voditi ratoviArhiva

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da je politička volja ključna kako bi se spriječili oružani sukobi u svijetu.

"Prevencija konflikata i posredovanje su beskorisni bez širih političkih napora. Stoga pozivam članice Vijeća sigurnosti UN-a i sve članice UN-a da poduzmu potrebne napore kako bi imali mnogo veće jedinstvo", kazao je on u New Yorku, na sjednici Vijeća sigurnosti o temi "Prevencija konflikata i posredovanje".

Sjednici su prisustvovali i bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, bivša predsjednica Irske Mary Robinson i bivši predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos, prenosi Anadolija.

I dalje se vode oružani sukobi

Guterres je istakao da su prevencija sukoba i posredovanje dva važna alata za ublažavanje ljudskih patnji.

"Kada djelujemo pravovremeno i jedinstveno, možemo spriječiti krize bez eskalacije, spasiti ljudske živote i ublažiti njihove patnje", rekao je čelnik UN-a.

Istakao je da se, uprkos svim naporima koji se poduzimaju, i dalje vode oružani sukobi u svijetu.

"Podjele unutar međunarodne zajednice znače da će se i dalje voditi ratovi", kazao je Guterres.

Izvor: Agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.