Guterres pozvao na okončanje sukoba u Libiji

Antonio Guterres je razočaran što strane koje ratuju u Libiji ne razmatraju pozive na globalno primirje (Anadolija)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterre je osudio napade na civile u Libiji i pozvao na okončanje svih vojnih operacija u ovoj afričkoj zemlji.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao da je Guterres razočaran što strane koje ratuju u Libiji ne razmatraju pozive na globalno primirje, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, generalni sekretar je duboko zabrinut posljednjim dešavanjima u Libiji i pozvao je da se odmah okončaju sve vojne operacije na tom području.

Dujarric je ponovio Guterresov poziv na dijalog za političko rješenje, navodeći da ne može biti vojnog rješenja rata u Libiji.

Raketiranje aerodroma Mitiga

Snage penzioniranog generala Khalife Haftara izvele su u nedjelju više od 80 raketnih napada na aerodrom Mitiga i druga područja u Tripoliju, u kojima je poginulo šest civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut i ubijen Muammar el-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije, sa sjedištem u Tripoliju, uživa podršku UN-a i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage, koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije