Guterres poziva države da podrže zelene politike

Antonio Guterres je pri preuzimanju kormila UN naglasio da su mu klimatska pitanja na vrhu prioriteta (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je pozvao vlade da rješenja za ekonomiju stradalu zbog pandemije korona virusa usmjere prema borbi protiv klimatskih promjena što je goruće pitanje, prenosi Hina.

Dok se u svjetskoj ekonomiji vodi borba između investitora, koji žele zelene poticaje, s jedne strane, i lobista, koji žele oslabiti ekološke regulacije, s druge strane, Guterres poziva vlade da uskrate finansijsku pomoć onim industrijama koje teško onečišćuju planet.

“Ovog Dana planete Zemlje sve su uči uprte u pandemiju Covid-19, najveći ispit koji je svijet vidio od Drugog svjetskog rata”, saopćio je bivši portugalski premijer uoči tog dana, koji se u srijedu obilježava po 50. put.

“No postoji i druga, dublja hitna situacija, a to je ekološka kriza planete, koja je u toku”, upozorio je.

Usklađivanje s klimatskim ciljevima

Dan planeta Zemlje, prvi put održan 1970. godine, ovaj je put potaknuo mnoge kompanije, političare i ekonomiste da vlade pozovu na zeleni oporavak od pandemije.

Ogromni ekonomski paketi poticaja koje su za sada lansirale Sjedinjene Američke Države, Kina i evropske vlade usredotočili su se na saniranje štete na postojećim industrijama i smanjivanju prijetnje od depresije svjetske ekonomije.

No, ministri iz Njemačke, Francuske i drugih zemalja Evropske unije prošle su sedmice podržali ideju da se buduće intervencije usklade s klimatskim ciljevima, kao što zagovaraju ekološke organizacije diljem svijeta.

Jedan od prvih primjera povezivanja mjera za spas ekonomije s klimatskim ciljevima je u Austriji, gdje je ministrica okoliša Leonore Gewessler prošle sedmice objavila da državna podrška aviokompaniji Austrian Airlines mora biti u skladu s ekološkim ciljevima.

Prioritet projekti koji pomažu okoliš

Finansijska pomoć je uvjetovana znatnim smanjenjem broja kratkih letova, korištenjem goriva manje štetnog za okoliš te izmjena poreza za zračni promet, rekao je glasnogovornik austrijskog Ministarstva okoliša.

Guterres je pri preuzimanju kormila UN-a, u januaru 2017. godine, naglasio da su mu klimatska pitanja na vrhu prioriteta, te je poručio da vlade trebaju iskoristiti svoje fiskalne instrumente kako bi potaknule promjenu sa “sive na zelenu” ekonomiju.

“Kad se novac poreznih obveznika koristi za spas kompanija, to mora biti povezano sa stvaranjem zelenih radnih mjesta i održivim razvojem”, naglasio je on. 

“Javna sredstva trebaju se koristiti za budućnost, ne prošlost, te ići u održive sektore i projekte koji pomažu okolišu i klimi”, zaključio je Guterres. 

Izvor: Agencije