Oglasi

Guterres: Evropska unija i NATO trebaju biti otvoreni za BiH

Tokom razgovora sa Guterresom predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao da je zemlja opredjeljena za saradnju.
Tokom razgovora Komšić je takođe kazao da BiH ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacijaFena/Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji Komšić je kazao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dobrosusjedsku saradnju i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Istakao je kao primjer dobre odnose naše zemlje sa Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Komšić je o odnosu Bosne i Hecercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom kazao da se zemlja odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa sa Republikom Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Republike Hrvatske, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima sa Republikom Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Odnose uređivati dogovorom

Komšić se osvrnuo na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je prilikom susreta sa Gutteresom komentarisala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar UN-a Gutteres naveo je da se odnosi Bosne i Hercegovine i njenih susjeda trebaju rješavati dogovorom, te da treba kreirati ambijent za prevazilaženje razlika kroz pozitivan dijalog. Gutteres je također kazao da Evropska unija i NATO trebaju biti otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Komšić se dotakao i Mišljenja Evropske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže sa preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tokom razgovora Komšić je također kazao da BiH ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je nastaviti svoje učešće i doprinos u misijama UN-a u svijetu.

Upoznao je generalnog sekretara Guterresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna učestvovati i u UN-ovom programu „Dijalog za budućnost“, ali  da je za formalnu odluku potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.