Guterres ‘duboko zabrinut’ zbog novih sukoba u Libiji

Napad Libijske nacionalne vojske opasno je jačanje borbe za moć (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je kako je “duboko zabrinut” nakon što se u petak u Libiji susreo s penzioniranim generalom Khalifom Haftarom, čije snage su krenule prema Tripoliju, sjedištu međunarodno priznate Vlade.

Napad Haftarove Libijske nacionalne vojske – LNA, saveznice paralelnih vlasti, čije je sjedište na istoku zemlje, opasno je jačanje borbe za moć, koja traje od zbacivanja i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine, prenosi Hina.

“Napuštam Libiju teškog srca i duboko zabrinut. I dalje se nadam da je moguće izbjeći krvavi sukob u i oko Tripolija”, napisao je Guterres na svom Twitter profilu.

Skupio bivše Gaddafijeve vojnike

“UN je predan pronalasku političkog rješenja i, štogod se dogodilo, podršci libijskom narodu.”

Televizija Al-Arabija prenosi kako je Haftar generalnom sekretaru UN-a rekao da će se operacija njegovih snaga nastaviti “do poraza terorista”.

Tripoli bi bio ključan plijen za Haftarovu paralelnu vladu na istoku.

Prije pet godina on je skupio bivše Gaddafijeve vojnike i u trogodišnjoj bitci osvojio Benghazi, najveći grad na istoku.

Ove godine se proširio na jug, bogat naftnim poljima.

Nova eskalacija sukoba iznenadila je UN.

Guterres je ove sedmice bio u libijskoj prijestolnici, kako bi pomogao u organizaciji Nacionalne konferencije o pomirenju, planirane za ovaj mjesec.

Na 40 kilometara od Tripolija

No snage LNA su u četvrtak osvojile grad Gharyan, gotovo 80 kilometara južno od Tripolija, nakon okršaja sa snagama vjernima premijeru Fayezu al-Serraju, kojeg podržava UN.

Potom su krenule prema sjeveru i stigle na gotovo 40 kilometara od Tripolija, tvrde istočni izvori.

No, nisu uspjeli osvojiti kontrolnu tačku gotovo 30 kilometara zapadno od prijestolnice, kojom bi zatvorili obalni put do Tunisa.

Vojska vjerna Tripoliju je u Zawiyi, zapadno od prijestolnice, pritvorila 145 boraca LNA, otkrio je zapadni zapovjednik Mohamed Alhudair, a potvrdili izvori iz LNA.

Zaplijenjeno je i 60 vozila.

U isto vrijeme su grupe vjerne Tripoliju iz obalnog grada Misrate prenijele naoružanje u Tripoli, kako bi pojačale obranu protiv Haftara.

Guterres je većinu večeri u četvrtak proveo u snažno zaštićenom kompleksu UN-a u predgrađu Tripolija, potom je letio u Benghazi i dovezao se do Haftarove baze.

Poraz za UN i zapadne države

Ranije je otišao u Tobruk, još jedan grad na istoku, gdje se susreo s Aguilom Salehom, predsjednikom Zastupničkog doma, koji je također Haftarov saveznik.

“Moj cilj ostaje isti: izbjegavanje vojnog sukoba. Ponavljam – ne postoji vojno rješenje za libijsku krizu, samo političko”, napisao je generalni sekretar UN-a ranije na Twitteru.

Saleh je u četvrtak pozdravio ofanzivu.

Nakon susreta s Guterresom, njegov je glasnogovornik otkrio kako su razgovarali o načinima zaustavljanja krize i nadolazećoj konferenciji, no nije otkrio detalje.

Nova eskalacija je poraz za UN i zapadne države koje pokušavaju posredovati između Serraja i Haftara, koji su se prošli mjesec susreli u Abu Dhabiju, kako bi razgovarali o podjeli moći.

Konferencijom bi se trebao sklopiti dogovor o izborima, kojima bi se dovršila nestabilnost u Libiji, velikom proizvođaču nafte i tranzitnoj tački za  migrante koji prelaze Saharu na putu prema Europi.

Haftara podržavaju Egipat i UAE

Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji ga smatraju “štitom protiv islamista i daju mu vojnu podršku”, piše u izvještajima UN-a.

No, Emirati su se pridružili zapadnim državama u izražavanju zabrinutosti zbog sukoba.

Njemačka je pozvala na izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a Rusija je objavila da, usprkos napisima, ne pomaže Haftarovim snagama i zalaže se za političko rješenje.

Tunis je pojačao kontrole na svojoj granici s Libijom, a talijanski ministar unutaršnjih poslova objavio je da je veoma zabrinu zbog razvoja događaja u toj bivšoj talijanskoj koloniji.

Izvor: Agencije