Oglasi

Guardian: Hrvatska policija optužena za zlostavljanje migranata

Migranti na balkanskoj migrantskoj ruti su navodno bičevani, opljačkani i, u jednom slučaju, seksualno zlostavljani.
Migrantski kamp u šumi kod Velike Kladuše u BiH, uz granicu sa Hrvatskom Armin Durgut / PIXSELL

Migranti na balkanskoj migrantskoj ruti navodno su bičevani, opljačkani i, u jednom slučaju, seksualno zlostavljani od strane pripadnika hrvatske policije, objavio je britanski list The Guardian u srijedu.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga, dok se navodno nasilje desilo uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

The Guardian je došao do fotografija i medicinskih izvještaja koje humanitarni radnici opisuje kao "mučne" i "šokantne".

"Svjedočenja prikupljena od žrtava užasavaju", rekla je Charlotte Slente, generalni sekretar Danskog vijeća za izbjeglice. "Više od 75 osoba u jednoj sedmici svi su neovisno prijavili nehumano postupanje, divljanje i čak seksualno zlostavljanje”.

Prema izvještajima migranata, ‘potiskivanja’ migranta su se dogodila na hrvatskom teritoriju na granice kod Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, blizu Šiljkovače - šatorskog naselja sa oko 700 izbjeglica i migranata.

Primjer seksualnog zlostavljanja spominje se u dijelu izvještaja baziranom na svjedočenju grupe afganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

EK zabrinuta zbog izvještaja

Na pitanje ima li Evropska komisija način kako provjeriti tvrdnje nevladinih organizacija o nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima i njihovu nasilnom vraćanju, povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je da je zabrinuta zbog tih izvještaja.

"Zabrinuta sam zbog tih izvještaja. Nije tu riječ samo o Hrvatskoj, imamo izvještaje o nasilnim vraćanjima iz nekoliko zemalja na vanjskim granicama", rekla je Johansson novinarima u srijedu, prenijela je Hina.

Ovo nije prvi put da je hrvatska policija optužena za brutalno postupanje prema migrantima. Takve tvrdnje ranije su iznijele brojne domaće i nevladine organizacije.

Hrvatska strana uglavnom negira nehumano ponašanje prema migrantima. U junu je objavljeno da je karlovačka policija sankcioniranju dvojice policajaca zbog sumnje da je jedan od njih lakše ozlijedio stranca zatečenog u ilegalnom boravku u Hrvatskoj, a da ga drugi nije ni spriječio u ozljeđivanju migranta, niti ga je prijavio, prema navodima hrvatske policije.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.