Guaido sa vojskom počinje završnu fazu borbe protiv Madura?

Nacionalne oružane snage su donele ispravnu odluku, napisao je Guaido (EPA)

Venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido izjavio je da je počeo “završnu fazu” svog plana da smijeni predsjednika Nicolasa Madura, pozivajući Venecuelance i vojsku da ga podrže i okončaju, kako je rekao,  Madurovu uzurpaciju.

Guaido je na svom Twitter nalogu objavio video na kojem drži govor u društvu ljudi u vojnim uniformama i opozicionog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru, prenosi Reuters.

Guaido je izjavio da je bio u zračnoj bazi La Carlota u Karakasu.

“Nacionalne oružane snage su donijele ispravnu odluku, i računaju na podršku venecuelanskog naroda”, rekao je on.

Na ovaj tweet Guaida odgovorio je ministar informisanja Venecuele Horhe Rodriges, napisavši na ovoj društvenoj mreži da se venecuelanska vlada suočava sa malim pokušajem državnog udara koji organizuju vojni izdajnici u saradnji sa desničarskim opozicionarima.

Novi protesti protiv Madura

Guaido, čelnik venecuelanske Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima Madurova opozicija, u januaru se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je nedelja sve više putovao izvan glavnog grada Karakasa kako bi pokušao da izvrši pritisak na Madura da odstupi.

Za srijedu su planirani protesti među kojima, po najavama Guaidoa, “najveći mimohod u historiji Venecuele”. 

Maduro naziva Guaida marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom.

Vlada je uhapsila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Guaidov parlamentarni imunitet, a otvoreno je i nekoliko istraga protiv njega.

Također mu je zabranjen odlazak iz zemlje, što je Guaido otvoreno prekršio ranije ove godine.

Izvor: Agencije