Guaido poziva narod na ulice

Iako mu je prijetilo hapšenje, Guaido se u Venecuelu vratio uz pomoć stranih diplomata (EPA)

Samoproglašeni lider Venezuele i predsjednik Nacionalnog parlamenta te zemlje Juan Guaido pozvao je narod na ulice i najavio nove antivladine prosvjede za subotu, javlja Anadolija.

Guaido se u ponedjeljak vratio u domovinu, nakon nekoliko dana izbivanja, te se obratio okupljenoj masi na trgu Alfredo Sadel u Caracasu.

Iako mu je prijetilo hapšenje, vratio se uz pomoć stranih diplomata, prenose agencije.

“Nećemo čekati ni minute. Ova borba neće biti uzaludna. Mislite o vašoj budućnosti, sanjajte snove o boljoj zemlji. Ako možemo osigurati demokraciju i slobodu, žrtve koje bi platili ne bi bile uzaludne”, rekao je Guaido.

Naglasio je kako je vrlo važno nastaviti antivladine prosvjede na ulicama te pozvao narod na ulice diljem zemlje 9. ožujka.

Oštrije sankcije protiv Madura

Uvjeren je da će u narednom razdoblju sankcije protiv vlade Nicolasa Madura biti još oštrije.

Prošlog tjedna, SAD je objavio sankcije Venezueli, kojima su obuhvaćeni i pojedini članovi Nacionalne garde i policije zbog blokiranja ulaska strane humanitarne pomoći u zemlju.

Venezuela je pogođena prosvjedima od početka godine, kada je predsjednik Maduro položio prisegu za drugi mandat, a nakon izbora koje je opozicija bojkotirala. 

Napetost se dodatno povećala kada se opozicijski lider Juan Guaido proglasio za vršitelja dužnosti predsjednika, što je podržao SAD, ali i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Izvor: Agencije