Greanpeace: Skandalozni tajni pregovori SAD-a i EU-a

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace objavila je dijelove Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva TTIP o kojem u tajnosti pregovaraju SAD i Evropska unija. Tvrde da Evropi nakon sklapanja sporazuma prijete niži standardi zaštite hrane i okoliša od onih koji važe sada, te da pregovori trebaju biti zaustavljeni.

U Greenpeacu su ogorčeni predloženim sporazumom o trgovinsko-investicijskom partnerstvu Evropske unije i SAD-a. Zamjeraju mu davanje prevelike moći velikim multinacionalnim kompanijama na štetu običnih građana.

“Ovo smo napravili da pokrenemo javnu raspravu. Želimo rasvijetliti ove skandalozno netransparentne pregovore. Nevjerovatno je da gotovo milijarda ljudi u Europi i SAD-u ne zna ništa o tim pregovorima, a konačni dogovor utjecat će na gotovo sve aspekte njihovih života”, rekao je Stefan Krug, politički predstavnik Greenpeacea

Holandski Greenpeace, objavio je 248 stranica teksta podijeljenih u 13 poglavlja, što je otprilike polovica cjelokupnog sporazuma. Dokumenti su datirani početkom prošlog mjeseca, prije prošlotjedne runde pregovora u New Yorku.

“Provjeru dokumenata su obavile dvije istraživačke mreže i njemačke novine Sueddeutche Zeitung. Novinari su provjeravali autentičnost s osobama koje definitivno znaju je li riječ o originalima. Ugradili smo nekoliko zaštitnih mehanizama i danas možemo, upravo putem tih medija, potvrditi da su dokumenti autentični. Imamo ih i objavili smo ih na način da niko zbog toga ne može nastradati. Nadamo se da će sada konačno početi prava rasprava o TTIP-u”, kazao je Stefan Krug.

Potvrđena autentičnost dokumenata

Voditelj pregovaračkog tima Evropske unije indirektno je potvrdio autentičnost dokumenata.

“Smeta li nam curenje dokumenata? Da, naravno. Nije dobro za povjerenje u pregovaračkom procesu kada takvi dokumenti izađu u javnost. Ali eto, to je sve što sada mogu izjaviti”, navodi Ignacio Garcia Bercero, glavni pregovarač EU.

Tvrdi, međutim, da su pojedini zaključci Greenpeaca pogrešni, a s obzirom na to da pregovarački proces traje, nitko ne može prejudicirati ishod.

“Konsolidirani tekst znači da su na jednom mjestu objedinjeni prijedlozi obje strane. To, dakle, nije dokument koji reflektira ishod pregovora, odnosno konačni rezultat dogovora dviju strana”, rekao je Ignacio Garcia Bercero.

Osim objave na internetskoj stranici, Greenpeace je kod Brandenburških vrata u Berlinu postavio transparentnu sobu za čitanje u kojoj posjetitelji mogu proučavati dokumente.

Izvor: Al Jazeera