Grčku Kefaloniju pogodio novi zemljotres

Zemljotres je bio jačine između 5,7 i 6,1 stepeni Richterove skale (AP)

Zemljotres jačine između 5,7 i 6,1 stepeni Richterove skale pogodio je grčki otok Kefaloniju, tek nešto više od sedam dana nakon što je u još jednom zemljotresu oštećeno više stotina kuća.

Grčki Institut za geodinamiku je rano u ponedjeljak registrirao potres magnitude 5,7 stepeni, čiji je epicentar bio 12 kilometara sjeveroistočno od prijestolnice Kefalonije.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, jačina zemljotresa iznosila je 6,1 stepeni po Richteru, prenijela je agencija AP.

Gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisis je za jedan grčki radio izjavio da su u Liksuriju, drugom po veličini gradu na tom otoku, registrirani materijalna šteta i manje povrede kod nekoliko ljudi, ali nije mogao iznijeti više detalja.

Zamjenik regionalnog guvernera Antonis Kuris je kazao da za sada nema izvještaja o većoj materijalnoj šteti ili težim povredama ljudi, ali je dodao: “Sad je najvažnije da ljudi budu oprezni i da ostanu mirni.”

Česti zemljotresi

Grčke vlasti još nemaju jasnu sliku o tome kakvu je štetu zemljotres izazvao u udaljenijim selima u planinskom području Kefalonije, pa se više informacija očekuje nakon što ekipe izađu na teren.

Nakon što je u zemljotresu jačine 5,9 stepeni Richterove skale 26. januara oštećeno više stotina zgrada i lakše povrijeđeno sedmero ljudi, Kefaloniju su tokom proteklih sedam dana konstatno potresali slabiji zemljotresi.

U tom periodu je više hiljada stanovnika spavalo kod rođaka ili na brodovima, koji su do Kefalonije poslani specijalno u tu svrhu.

Najrazorniji zemljotres koji je zadesio taj otok se dogodio 1953. godine i imao je jačinu od 7,2 stepena po Richteru.

Tada je život izgubilo više stotina, a povrijeđeno više hiljada ljudi, dok su gotovo sve kuće na otoku bile srušene.

Izvor: Agencije