Grčka: Ratifikacija Prespanskog sporazuma u ponedjeljak

Syriza vjeruje da ima većinu koja će podržati sporazum (AFP)

Parlamentarna procedura o ratifikaciji Prespanskog sporazuma s Makedonijom u Grčkoj će početi u ponedjeljak, potvrdili su iz vladajuće stranke Syriza. 

Isti, neimenovani izvori ističu i da će u raspravi u parlamentarnim odborima i tokom plenarne sjednice parlamenta biti “dovoljno vremena za sve zastupnike da iznesu svoje stavove”. 

Dužnosnik grčke vlade Stergios Pitsiorlas vjeruje da će Prespanski sporazum biti ratificiran u grčkom parlamentu bez opstrukcije procedurama i tokom javne debate. 

Vrlo jaki argumenti za ratifikaciju

Prema njegovim riječima, argumenti za ratifikaciju Prespanskog sporazuma su “vrlo jaki”. 

Pitsiorlas je ocijenio da upravo stoga opozicijska Nova demokracija odbija prihvatiti prijedlog za televizijski duel grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i čelnika te stranke Konstantinosa Mitsotakisa. 

“Uvjereni smo, na osnovu stavova zastupnika i stranaka u parlamentu, da će Prespanski sporazum biti ratificiran. Također vjerujem da postoji većina koja će podržati sporazum”, zaključio je Pitsiorlas. 

Rasprava će trajati danima

U međuvremenu se oglasio i predsjednik grčkog parlamenta Nikos Voutsis najavljujući da bi rasprava trajati nekoliko dana, a sama ratifikacija će uslijediti do kraja idućeg tjedna.

Grčki list Kathimerini prenosi da je Voutsis obećao zastupnicima da će “svi dobiti vremena”.

Vlada želi usvojito sporazum s Makedonijom koji je potpisan prošle godine, čime bi se riješo dugogodišnji spor. Za to joj je potrebna većina u parlamentu, odnosno glasovi 151 od 300 zastupnika. Vladajuća Syriza ima 145 zastupnika u parlamentu. 

Za nedjelju je najavljen veliki prosvjed u Ateni usmjeren protiv ratifikacije Sporazuma iz Prespe i prihvaćanja novog imena sjevernog suseda – Republika Sjeverna Makedonija. 

Izvor: Agencije