Grčka: Glasanje o ratifikaciji Prespanskog sporazuma odgođeno za petak

Skoplje je već dodalo geografsku odrednicu imenu države kako bi se razlikovala od grčke pokrajine (EPA)

Kabinet predsjednika grčkog parlamenta Nikosa Voutsisa saopćio je u četvrtak da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susjednom Makedonijom o promjeni imena te zemlje radi normalizacije odnosa i omogućavanja pridruživanja NATO-u odgođeno za petak, prenosi AP.

Glasanje je bilo planirano za četvrtak navečer, ali je odgođeno zbog velikog broja zastupnika koji žele govoriti tokom debate o Prespanskom sporazumu, pa je procijenjeno da neće biti dovoljno vremena da se omogući svim zastupnicima koji su se prijavili da govore i iznesu svoj stav.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Premijera podržao 151 od 300 zastupnika

Rasprava je bila žestoka od prvog dana, kada je čelnik konzervativne opozicijske stranke Nova demokratija Kyriakos Mitsotakis obećao da će upotrijebiti “sva sredstva” kako bi zaustavio ratifikaciju sporazuma o imenu Sjeverna Makedonija.

Mitsotakisova “sredstva” mogla bi uključivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Alexisu Tsiprasu, ali on je isto takvo glasanje pokrenuto na svoju inicijativu preživio prošle sedmice, ali s minimalnom većinom.

Grčkog premijera podržao je 151 od 300 zastupnika, a novo glasanje moglo bi odgoditi odluku o imenu do sljedeće sedmice.

Zbog tog spora Tsiprasovu vladajuću koaliciju prošle sedmice napustila je desna stranka Nezavisni Grci, a njen čelnik Panos Kammenos odstupio je s dužnosti ministra odbrane.

Time je ugrožena vladajuća većina u Parlamentu.

Tsiprasova Syriza ima 145 zastupnika, ali premijer prilikom usvajanja dogovora računa na disidente iz manjih stranaka.

Skoplje prihvatilo ime Sjeverna Makedonija

Očekuje se da će grčki parlament potvrditi sporazum s minimalnom većinom uprkos protivljenju opozicije i javnosti.

Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet.

Makedonski premijer Zoran Zaev kao znak dobre volje u junu je izmijenio ime aerodroma i ulica koje nose ime grčkog vladara Aleksandra Velikog (Makedonskog), čiji spomenik krasi glavni skopski trg.

Skoplje je svoj pravni dio već odradilo, dodavši geografsku odrednicu imenu države kako bi se razlikovala od grčke pokrajine.

Ako grčki parlament ratificira sporazum, Atina će priznati susjednu državu pod novim imenom.

U nedjelju je, na poziv desničarskih nacionalističkih grupa, protiv prihvatanja novog imena demonstriralo više od 100.000 ljudi.

Na protestima povrijeđeno 30-ak ljudi

Centar Atine zauzele su hiljade ljudi s plavo-bijelim grčkim zastavama, od kojih su mnogi došli iz svih dijelova zemlje.

Prema AFP-a, lokalni stanovnici tvrdili su da je skup u Atini bio najveći posljednjih desetljeća i da je daleko premašio proteste protiv mjera štednje na koje su Grci bili primorani diktatom međunarodnih kreditora.

Na protestu je povrijeđeno 30-ak ljudi, uglavnom policajaca.

Izvor: Agencije