Gradonačelnik Vukovara bacio na pod Statut grada napisan ćirilicom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak, komentirajući odluku vukovarskoga Gradskog vijeća kako je u ovom trenutku bitno da još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično, da najprije treba riješiti velike stvari, a zatim učiniti korake koji će “omogućiti svima da ostvare nova radna mjesta”.

“Ono što je meni bitno jest da je odluka koju je sad donijelo Vijeće, a to je da u ovom trenutku još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično s obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskoga hrvatskog naroda i manjina, odnosno da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda”, rekla je Grabar-Kitarović, kako prenosi Hina.

“Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se netko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uvjete, iako ja vjerujem da se to moglo riješiti i drugim putem”, istaknula je.

Kako je dodala, hrvatsko državno vodstvo je potvrdilo da ne želi rat, već da želi mirnu državu i suživot sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama.

“Vjerujem da će se riješiti pitanje na koje sam upozorila prije nekoliko dana u Vukovaru, da je naše pravosuđe zakazalo, da se Hrvatska u međunarodnoj zajednici zalaže za međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti. E, pa napravimo to i u vlastitoj državi”, istaknula je.

Grabar-Kitarović: Ako mogu pomoći ispred većinskog naroda, hoću

Neugodno je, navodi agencija, iznenađena “brzinom kojom hrvatsko pravosuđe djeluje na neke prijestupe, da grad koji je razoren, gdje su branitelji mučeni i silovani nije nikad doživio pravdu”.

“Mislim da prvo treba riješiti velike stvari, a onda učiniti one korake koji će omogućiti svima da ostvare nova radna mjesta i zaposliti ljude. Ne podcjenjujem niti jedno pitanje jer je nekima ćirilica važna i – ako ja mogu nešto pomoći ispred hrvatskog većinskog naroda – ja ću to učiniti”, poručila je.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio iz Bruxellesa kako u Vukovaru treba voditi politiku koja ide prema smirivanju tenzija, pomirenju, suživotu, boljem razumijevanju većinskog hrvatskog naroda s pripadnicima srpske manjine, prenio je Tanjug.

O jutrošnjem incidentu u vukovarskom Gradskom veću kazao je da “ima premalo informacija”, jer je bio na sastanku Europskog vijeća.

Predsjednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je, nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da nisu stečeni uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu, ustvrdio kako očekuje da se odluke Ustavnog suda poštuju te da će o daljnjem postupanju odlučiti kada dobiju odluku i njezino obrazloženje.

“Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda”, istaknuo je Šeparović u izjavi medijima, kako prenosi agencija Hina.

Dodao je da se Ustavni sud u predizborno vrijeme, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

Penava: Nisu stečeni uvjeti

“Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija”, naglasio je Šeparović.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izvijestio je ranije u petak na sjednici Gradskog vijeća da još nisu stečeni uvjeti za uvođenje posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru. 

Nakon što je prijedlog zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, tolerancije i dijaloga među građanima Penava predložio vijećnicima, vrlo oštra i emocijama nabijena rasprava u jednom je trenutku došla do ruba incidenta.

Vijećnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Kolar poklonio je Penavi Statut grada napisan ćirilicom, rekavši da to nije provokacija nego želja za dijalogom.

Penava je uzvratio da to smatra činom agresije i bacio statut na pod.

Ustavni sud Republike Hrvatske prije nekoliko mjeseci zaključio je da prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijeđena.

Statut grada Vukovara omogućava gradonačelniku da svake dvije godine procjenjuje postoje li uvjeti za postepeno unaprjeđivanje prava na temelju procjene stanja međunacionalnih odnosa u gradu.  

Zaključak je prihvaćen većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika.

Zapostavljena osnovna ljudska prava

U prvom dijelu zaključka konstatira se da je “dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru”.

U drugom se dijelu konstatira da su “još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991., i to  pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini”.

U trećem je dijelu konstatirano da bi se, u kontekstu tih činjenica, “proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru”.

Zaključke je Gradsko vijeće prihvatilo s 15 glasova za, tri su SDSS-ova vijećnika bila protiv, a dva su vijećnika bila suzdržana.

Izvor: Al Jazeera i agencije