Oglasi

Građani Srbije bez problema ulaze u Hrvatsku

Hrvatska otvorila granice za građane EU-a, državljani iz susjedstva mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga.
Putnicima se na prelazu Bajakovo više ne određuje obavezna izolacija od 14 danaDavor Javorovic/PIXSELL

Na prelazu Bajakovo građani Srbije bez problema ulaze u Hrvatsku, ako imaju pozivno pismo ili bilo kakav dokaz svrhe boravka u toj zemlji ili za tranzit kroz Hrvatsku, osim ukoliko idu u BiH - za šta nisu potrebni nikakvi podaci, piše Tanjug.

Hrvatska je od 1. jula otvorila granice za građane Evropske unije, dok državljani petnaestak država, među kojima su Srbija, Crna Gora i BiH, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smještaja i bez obavezne samoizolacije, objavljeno je u Zagrebu, navodi Beta.

Na graničnom prelazu Bajakovo rečeno je Tanjugu da nema problema i da se poštuju sva pravila pod kojim je građanima Srbije i drugih zemalja dozvoljeno da uđu u Hrvatsku ili da kroz nju samo prođu.

Ukinuta samoizolacija

Nakon što je Hrvatska otvorila granicu za građane Srbije, putnicima se na prelazu Bajakovo više ne određuje obavezna izolacija od 14 dana.

Na prelazu nema gužve i sve se odvija redovno, osim što je potrebno pokazati neophodnu dokumentaciju, navodi Tanjug.

Hrvatska je postupila u skladu s preporukama Evropske komisije o postepenom otvaranju granica EU-a za državljane 15 zemalja koje nisu članice Unije od 1. jula, među kojima su Srbija i Crna Gora. Hrvatska je na popis zemalja koje nisu članice EU-a dodala i BiH. 

Iz Hrvatske navode da će odluku o ulasku u tu zemlju preispitivati svake dvije sedmice. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.