Građani ogorčeni i bespomoćni pred najezdom komaraca

Izostaje sistemsko djelovanje, država provodi vatrogasne mjere (Reuters)

Zimi nas iznenadi snijeg, u jesen i proljeće obilne kiše, a u ljetne dane vreli dani tako da svi zajedno gotovo svakodnevno svjedočimo raznim meteoalarmima. Ovim „iznenađenjima“, kojima svjedočimo iz godine u godinu, treba dodati i komarce koji su ove godine iznenadili nadležne na istoku Hrvatske.

Situacija je postala neizdrživa u tolikoj mjeri da su građani počeli najavljivati mirne prosvjede poslije čega su gradonačelnici i župani zatražili i hitnu pomoć hrvatske Vlade za avio tretiranja komaraca.

„Ovo se ne može izdržati. Kada je visoka temperatura govore ljudima da ne izlaze van, a kada bi u večernjim satima i mogli malo na zrak to ne dozvoljavaju komarci. Postalo je neizdrživo i nešto se pod hitno mora učiniti jer ovo nije normalan život. Najgore je maloj djeci koja se ne znaju braniti. Izgrižena su po cijelom tijelu“, kaže Nada Ostojić iz Vukovara.

Ovakva situacija s najezdom komaraca događa se u cijeloj Slavoniji. U svim dijelovima istoka Hrvatske ove godine svjedočimo pravoj najezdi komaraca od koje je nemoguće se obraniti. Ugroženi su svi, a posebno su na meti područja uz rijeke i šume kakvih je u Slavoniji puno. Seljaci su prinuđeni zaštiti svoje životinje od najezde pa ih premazuju naftom. A, da se ne radi o niti malo naivnim stvarima govori i popis bolesti koje prenose komarci – malarija, denga groznica, žuta groznica, zika virusna infekcija, groznica zapadnog Nila, limfatička filarijaza, chikungunya groznica…

Govoreći o ovogodišnjoj najezdi komaraca direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota, koja već godinama tretira komarce na području grada, kaže kako ove godine nije obična najezda nego da svjedočimo pravoj elementarnoj nepogodi.

„Svjedoci smo prirodnog fenomena kojem su pridonijela tri faktora koja su se poklopila u isto vrijeme – visok vodostaj Dunava, učestale kiše i visoke temperature. S naše strane mi smo odradili sve što je bilo u našoj moći kako bi spriječili najezdu komaraca tako da smo s larvicidnim tretiranjima započeli čim nam je to vrijeme dozvolilo. Do sada smo proveli 8 larvicidnih tretiranja, 5 adulciditnih i 2 avio tretmana“, rekao je Šota.

Većina jedinica lokalne samouprave ne izdvaja sredstva za tretiranje komaraca

Vukovar kao svijetli primjer

Dodaje i kako je za kvalitetno rješavanje pitanje komaraca neophodno tretirati cijelu županiju, a ne djelovati točkasto. Ukazao je i kako samo Vukovar na području Vukovarsko – srijemske županije već godinama djeluje sustavno i plansko i iz godine u godinu izdvaja značajna sredstva namijenjena suzbijanju komaraca. Slično je i na području ostalih županija gdje većina jedinica lokalne samouprave ne izdvaja sredstva za tretiranje komaraca.

„Na žalost ne mogu natjerati načelnike i gradonačelnike da se bave tim problemom. Oni imaju zakonsku obvezu to činiti a ako ne rade, čine to na štetu svojih građana. Naravno da problem komaraca postaje velik i skup onda kada oni polete i postanu pošast i naravno da onda niti jedna općina nema dovoljno novca za tretmane. Problem komaraca mora se rješavati sustavno, planski, tijekom cijele godine i tada on neće biti tako skup. Stoga sam odlučio okupiti stručni tim i izraditi strategiju baziranu na temelju znanstvenih činjenica i naći način na koji ćemo se sa komarcima boriti cijele godine“, rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

Još oštriji je po ovom pitanju je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je po pitanju suzbijanja najezde komaraca izostala i reakcija Hrvatske kao države.

„U našoj državi apsolutno ne postoji nikakav sustav bavljenja ovom problematikom, kao ni sustav zdravstva s aspekta brige za suzbijanje prijetnje širenja zaraznih bolesti i njihovih prijenosnika, ali ni sustav znanosti koji bi se bavio tom problematikom. Na području Vukovarsko – srijemske županije, jedino je Grad Vukovar jedinica lokalne samouprave koja iz godine u godinu provodi postupke javne nabave, koja se ponaša sukladno svome Programu, koja ulaže vrlo značajna sredstva, u razini od milijun kuna svake godine za taj problem, što znači da činimo što možemo kako bi građanima osigurali uvjete dostojnog življenja” rekao je Penava.

Traži se sistemsko djelovanje

Dodaje i kako ovakve otegotne okolnosti, cijele najezde i pošasti komaraca, dovode do raznih pitanja te da nije dovoljno tretirati jednu točku, odnosno, kako se problemu treba pristupiti s nacionalne razine ili barem nadregionalne razine, koja obuhvaća nekoliko slavonskih županija. Podsjetio je kako na području Vukovara i okolice imamo Dunav, Vuku, razne kanale i bare, šume, močvare i druga područja koja je nemoguće tretirati s zemlje nego su neophodna avio tretiranja. Pri tome treba znati i kako komarac u 24 sata preleti 1-2 kilometra tako da i kada se suzbiju komarci na području Vukovara dolete drugi.

Najavio je i kako će od nadležnih službi u RH zatražiti sustavno i kontinuirano suzbijanje komaraca ali i da razmišlja da zajedno s Osječko – baranjskom županijom kupi jedan dvomotorni zrakoplov koji bi bio zadužen za tretiranje komaraca.

Na upit o suzbijanju komaraca i planu djelovanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) odgovorili su nam da bi se postigla temeljna svrha javnog zdravstva, očuvanje i unapređenje zdravlja populacije, prijeko je potrebna dobra koordinacija među dionicima na regionalnoj i lokalnoj razini.

„U Hrvatskoj je praćenje i suzbijanje štetnika zakonski odlično regulirano tako da je i uloga HZJZ također određena i regulirana. Detaljnom analizom dostavljenih obvezatnih izvješća u HZJZ-o provedbi DDD mjera na području Republike Hrvatske, a koje se dostavlja svake godine Ministarstvu zdravstva, u 2017. godini je utvrđeno da su se od postojećih 556 jedinica lokalne samouprave u 76 jedinica provodile mjere suzbijanja komaraca sukladno pravilima struke, tj. Kontinuiranim i pravovremenim larvicidnim tretmanima suzbijanja ličinki komaraca uz, po potrebi, adulticidne tretmane suzbijanja krilatica komaraca“, stoji u odgovoru Nataše Janev Holcer iz HZJZ.

Pojašnjava i kako u Hrvatskoj postoji 52 vrste komaraca ali i da nisu svi potencijalni prijenosnici bolesti. Naime, samo manji broj vrsta može prenositi bolesti dok je većina vrsta važna kao molestanti ili su napasnici koji ometaju i uznemiruju ljude tijekom aktivnosti, boravka u prirodi i rekreaciji, čime narušavaju kvalitetu života

Govoreći o planu suzbijanja komaraca navodi kako godišnji državni program mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti donosi ministar zdravstva na prijedlog HZJZ-o. Na temelju tog programa, godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti za područje općine, grada, županije, odnosno Grada Zagreba, donosi općinski načelnik, gradonačelnik, župan.

Piloti i avioni iz Mađarske

Kaže i kako organizirano i plansko suzbijanje ličinki komaraca, sukladno pravilima struke, predstavlja metodu koja postiže maksimalan učinak, a minimalnu štetu po okoliš. Tako se u stručnim krugovima tretmani suzbijanja odraslih komaraca (adulticidni tretmani) smatraju najmanje učinkovitom metodom u suzbijanju komaraca jer primijenjeni insekticid djeluje samo na odrasle komarce. Janev Holcer ističe kako bi suzbijanje komaraca bilo učinkovito da je potrebno na vrijeme obavljati larvicidne metode (već u 4. i 5. mjesecu) jer one prvenstveno dopiru do larvi komaraca koje se razmnožavaju u stajaćoj vodi.

U Hrvatskoj jedan avion za tretiranje komaraca

I dok nadležni još jednom ističu kako je zakonski i po ovom pitanju sve odlično riješeno situacija na terenu po mnogo toga pokazuje sasvim drugačiju sliku. Potvrđuje to i Miroslav Vlašić, vlasnik osječke tvrtke Air Tractor koja se bavi avio tretiranjem komaraca. Naime, ova tvrtka posjeduje jedini avion koji se koristi za tretiranje komaraca. Razlog tome je jednostavan – u Hrvatskoj nema više takvih aviona.

„Nekada su u tvrtci gdje sam radio, Privredna avijacija Osijek, bila 22 takva zrakoplova. Sada je cijela priča na moj jedan avion. Nema niti pilota. Stoga sam prinuđen za potrebe avio tretiranja komaraca iznajmljivati avione i pilote iz Mađarske. To je, nažalost, naša realnost“, kaže Vlašić.

Ističe i kako je i to jedan od dokaza da ne postoji planski rad u suzbijanju komaraca nego se provode vatrogasne mjere kada dođe do najezde.  

Radi se na način da avioni iz Mađarske, s pilotima iz Mađarske, za lakše snalaženje u prostoru, s obzirom da im je sve novo i nepoznato, uz sebe imaju i nekog domaćeg civila koji ih navodi u zraku.

„Nešto se mora pod hitno napraviti kako bi se zaštitili građani. Ovakve vatrogasne mjere nisu dovoljne. Bojim se da će u suprotnom biti sve gore. Neophodno je po pitanju komaraca raditi tijekom cijele godine ali i nabaviti dvomotorne avione jer bi s njima, i po zakonima EU, tada smjeli tretirati komarce i iznad naseljenih mjesta, a ne kao sada samo rubne dijelove. Treba djelovati na širem području pa i imati nekakav dogovor s susjednim zemljama na dobrobit svih“, zaključio je Vlašić.

Izvor: Al Jazeera