Beograd: Protesti završeni bez incidenata

Protesti u Beogradu prošli su bez incidenata, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić nekoliko minuta iza ponoći. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je ranije tokom dana da kada niko ne napada pripadnike policije i ne uništava državu imovinu, nema ni potrebe da policija na bilo koji način interveniše.

On je u pisanoj izjavi rekao da je i večeras bilo kršenja zakona i neprijavljenih skupova, kršenja epidemioloških mjera, ali i incidenata u pojedinim gradovima.

“[…] još jednom pozivam građane koji učestvuju u demonstracijama da ne pribegavaju nasilju”, rekao je ministar.

Stotine građana Beograda okupilo se večeras ispred zgrade Skupštine Srbije, na protestima koji su ušli u treći dan.

Kako je javila Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić, protest u Beogradu večeras je prošao mirno, za razliku od prethodne dvije noći.

“Došla je grupica momaka koja provocira i izaziva manje incidente. Poletelo je nekoliko flaša. Građani uzvikuju ‘nećemo nasilje'”, izvijestila je Lučić nešto iza 22 sata, dodajući da se situacija nakon toga smirila.

Nasilne grupe

Protesti u centru Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali su prerasli u sukobe nakon što je jedna skupina demonstranata nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Građani koji su učestvovali na demonstracijama u četvrtak pozvani su da sjede tokom protesta jer “grupe bliske vlasti provociraju sukobe s policijom”, prema tvrdnjama opozicionih stranaka.

Građani pozvani da sjede ispred Skupštine Srbije, opozicija tvri da grupe bliske vlasti provociraju sukobe s policijom

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je danas da je tokom dvodnevnih protesta od strane demonstranata povređeno ukupno 118 policijskih službenika.

„Građani su i sinoć bili svedoci neverovatnih razmera nasilja ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Takvo nasilje je nedopustivo i policija će preduzeti sve mere kako bi se zaustavilo nasilje na ulicama, a izgrednici će biti privedeni pravdi“, rekao je Rebić i dodao da su tokom sinoćnih protesta procesuirane 153 osobe.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić javio je da večeras ispred Skupštine Srbije nije bio vidljiv veliki broj policajaca, za razliku od prethodnih noći.

Kritike na račun policije   

Iako je iz ureda Ombudsmana u četvrtak saopćeno da policija nije koristila prekomjernu silu, odnosno da je prekomjerna sila korištena samo u pojedinačnim slučajevima tokom demonstracija, istraživačica organizacije Amnesty International za Balkan Jelena Sesar rekla je da slike na kojima se vidi kako policija baca suzavac i šok-bombe neselektivno u masu i kako prebija demonstrante i prolaznike izazivaju „ozbiljnu zabrinutost“.

Ona je navela da nesrazmjerna upotreba sile nad svim učesnicima demonstracija nije opravdana, iako su vlasti odgovorne za osiguranje javnog reda i za reagovanje na pojedinačne nasilne incidente.

Demonstracije u Novom Sadu

Oko 2.000 građana okupilo se večeras i na centralnom Trgu slobode u Novom Sadu, na ponovnom protestu protiv aktuelne vlasti Aleksandra Vučića, prenijela je Beta.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nosili su različite transparente i zastave.

Većina prisutnih na protestima u Novom Sadu je imala zaštitne maske na licu, ali uglavnom nije bila ispoštovana međusobna distanca koja je preporučuju tokom pandemije COVID-a 19.

Kako je ranije najavljeno, demonstranti su tražili ostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Oni su tražili i raspuštanje Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, kao i da se novac koji je namijenjen za crkvu, preusmjeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta, prema zahtjevima demonstranata u Novom Sadu.

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada ljudi, kada je demolirana Gradska kuća, ulaz zgrade Radio-televizije Vojvodine i prostorije Srpske napredne stranke.

Bilo je i sukoba između policije i demonstranata, a šestoro učesnika protesta je povrijeđeno.

Priveden je i jedan od govornika na jučerašnjem protestu, aktivista Združene akcije “Krov nad glavom” Miran Pogačar.

U Nišu građani posjedali ispred Gradske skupštine 

Građani Niša večeras su se okupili ispred Skupštine grada u ulici Nikole Pašića, a protest je započeo tako što je većina okupljenih posjedala na ulicu i trotoar, javila je Beta. 

Nešto prije 19 sati, kada je protest trebalo da počne ispred zgrade Skupštine grada došlo je više pripadnika Žandarmerije, ali su se brzo udaljili sa tog mjesta.

Beta javlja da su pripadnici Žandarmerije bili raspoređeni i oko sjedišta Srpske napredne stranke i škole Učitelj Tasa.

Protesti u više gradova

Mirni protesti su večeras održani i u nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije, u Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Cačku, Novom Sadu.

U Kruševcu u 18 sati demonstranti su se okupili kraj spomenika Kosovskim junacima i iskazali nezadovoljstvo izvještavanjem nacionalne Radio-televizije Srbije.

U Kraljevu, kao i u Vranju, građani su se okupili ispred zgrade gradske uprave i okrivili su vlast za pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji. Zahtijevali su ostavku članova Kriznog štaba i uzvikivali parole protiv predsjednika Srbije i aktuelne vlasti.

Predsjednik Aleksandar Vučić danas je, iz aviona s puta u Pariz, na istagramu objavio poruku da će “država pobijediti”.

“Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima, jer to ćemo raditi mi kao država, radit ćemo i pobijedit ćemo”, rekao je Vučić.

Vučić je ranije također optužio da su protesti u Beogradu organizirani, te da je u njima vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”.

Lideri Saveza za Srbiju odnosno srpske opozicije odbacili su u četvrtak optužbe da su organizatori protesta, ističući da je to protest protiv nasilja, laži i brutalnosti države, kao i da incidente izazivaju ubačeni državni huligani.

Demonstracije u Beogradu dolaze nekoliko dana prije sastanaka u Parizu i Briselu u petak i nedjelju, na kojima će predsjednik Srbije razgovarati s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem o nastavku dijaloga između Srbije i Kosova, što je preduvijet za stabilizaciju onosa na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Al Jazeere i agencije